Tipy, triky, nápady: Poriadna spišská klobása

Podobne ako spišské párky je aj spišská klobása obľúbená najmä pri domácich východniarskych, ale aj iných regionálnych zabíjačkách. Obľúbená je preto, lebo veľmi dobre chutí nielen hneď po vyúdení, ale najmä po vysušení ako trvanlivý mäsový výrobok.

27.12.2018 14:30
klobása, zabíjačka Foto:
Spišské klobásy majú výraznejšiu údenú chuť a ich trvanlivosť je podstatne vyššia.
debata

Na prípravu spišskej klobásy sa používa chudé bravčové mäso zo stehna a mastné bravčové mäso z boku. Je však dobré pridať aj časť hovädzieho alebo baranieho mäsa. Ak chceme, aby mali spišské klobásy tmavú hnedočervenú farbu, údime ich hneď spočiatku hustým teplým dymom, prípadne pridáme do ohňa niekoľko polien mäkkého dreva. Niekde pridávajú do ohňa tiež niekoľko hrstí borievok alebo čerstvé smrekové ihličie. Tento spôsob údenia trvá dlhšie než obvyklé druhy údenia. Klobásy však potom majú výraznejšiu údenú chuť a ich trvanlivosť je podstatne vyššia.

Bryndza na dlho

Bryndza zostane dlhšie čerstvá, ak prekryjeme smaltovanú alebo keramickú nádobu, v ktorej ju skladujeme, obrúskom namočeným v studenej vode a starostlivo vyžmýkaným. Môžeme ju aj natlačiť do skleneného pohára, prikryť a uložiť na chladnom mieste.

Borovička verzus gin

Spišská borovička podobne ako gin chutia po borievkach, ale v oboch prípadoch borievka zasiahne do výrobného procesu vždy inak. Pri gine je destilát ochutený borievkou a ďalším korením pomocou macerovania. Oproti tomu borovička sa vyrába priamo z borievkového destilátu.

Probiotiká v kyslej kapuste

Najdôležitejším aspektom, ktorým kyslá kapusta pozitívne pôsobí na ľudské zdravie, je obsah probiotických kultúr. Tie podporujú vstrebávanie vápnika a železa, trávenie bielkovín a cukrov a vytvárajú sa tak látky tlmiace rast patogénnych baktérií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #borovička #kyslá kapusta #gin #spišská klobása

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...