Tipy, triky, nápady: Sviatočné pramene vianočky

Väčšia spoločná vianočka zdobená mandľami a hrozienkami sa v mnohých domácnostiach kládla na prestretý štedrovečerný stôl. Po večeri sa nedojedená vianočka niekde zvykla nechávať na stole, pretože ľudia verili, že v noci sa vracajú duše mŕtvych a hodujú.

19.12.2018 17:00
vianočka Foto:
Vianočku pletieme zo šestich rovnakých častí.
debata

Existuje veľa spôsobov pletenia vianočky. Jeden z nich spočíva v tom, že vykysnuté cesto rozdelíme na osem rovnakých častí, z ktorých vyvaľkáme rovnako hrubé pramene. Spodok upletieme zo štyroch prameňov. Pletieme vždy od stredu. Upletený vrkoč opatrne preložíme na pomastený plech. Chrbtom ruky s natiahnutými prstami urobíme uprostred vrkoča ryhu, do ktorej posadíme vrkoč upletený z ďalších troch prameňov. Posledný diel rozkrojíme, vyvaľkáme dva pramene, tie stočíme a nedopletené konce prehodíme a podsunieme pod vianočku. Jednoduchšie vianočku pletieme tak, že cesto rozdelíme na šesť rovnakých častí, z ktorých upletieme dva „copy“ po troch prameňoch.

Základ vianočnej dobroty

Základ výborného vianočného koláča pripravíme tak, že hrozienka namočíme do studenej vody a necháme ich napučať. Potom ich zmiešame v mise s gaštanovou múkou, orieškami, nakrájanou pomarančovou kôrou, muškátovým orieškom, so soľou a sódou.

Cesta k dobrému pečivu

Cesto na cukrovinky sa ľahko vaľká a tvaruje, ak ho necháme do druhého dňa odpočinúť v chladničke. Ideálna teplota na pečenie doružova prepečeného pečiva je 180 °C. Pri nízkej teplote vyteká tuk, pri vysokej zase cesto rýchlo zhnedne, ale nie je upečené.

Horúca medovina

Na prípravu kvalitného vianočného nápoja stačí dať do pohára 1–2 tyčinky škorice, naliať horúcu medovinu, doliať horúcim džúsom, dosladiť a potom už len ozdobiť plátkom pomaranča, do ktorého napicháme klinčeky a necháme chvíľu vylúhovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #medovina #vianočné pečenie #hrozienka #vianočka

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...