Tipy, triky, nápady: Divina potrebuje nálev

Najmä pri starších kusoch diviny je potrebné naloženie mäsa - zvlášť srnčieho stehna alebo chrbta, jelenieho mäsa, daniela, diviaka alebo zadnej časti zajaca. Pretože divina nie je bohatá na tuk, kuchári jej musia k šťavnatosti dopomôcť.

12.12.2018 11:00
králičie mäso, divina Foto:
Zadné králičie mäso treba pred varením marinovať.
debata

Spravidla tak robia pomocou prúžkov anglickej slaniny, ktorú vplietajú do svaloviny. A naloženie diviny má viacero možností, z nich najmä naloženie v kyslom mlieku či v náleve. Pri nakladaní do kyslého mlieka treba mäso zbaviť blán a tuku, očistiť, naložiť do kyslého mlieka v mise z kameniny, priklopiť pokrievkou a nechať odpočinúť na chladnom mieste dva až tri dni. Klasický nálev na divinu možno pripraviť z vínneho octu zriedeného s vodou v pomere jedna k jednej, zrniek čierneho a nového korenia, bobkového listu, tymianu, cibule a koreňovej zeleniny. Do nálevu treba poukladať kusy mäsa prešpikované anglickou slaninou, zaťažiť a nechať odpočinúť v chlade dva až tri dni.

Ideálny je guláš

Divina má svoju charakteristickú chuť i vôňu. Pokrmy, ktoré z nej pripravíme, sú skutočným gurmánskym zážitkom. Mäso z diviny sa najviac hodí na prípravu gulášov, pri ktorých je lepšie, keď na ich podliatie použijeme víno alebo pivo.

Cumberland omáčka

Obľúbenou prílohou k divine je omáčka z ríbezľového lekváru a brusníc, ktoré treba prelisovať cez sitko, pridať citrónovú a pomarančovú šťavu, strúhanú pomarančovú kôru, červené víno, rum a všetko premiešať. Hodí sa najmä k srnčiemu chrbtu a k pečenej sluke.

Predné mäso na dusenie

Na dusenie používame väčšinou predné mäso z diviny. Dusenie je postup, pri ktorom mäso dávame do rozohriateho tuku, podlievame ho horúcou vodou, vývarom alebo vínom. Divina obsahuje veľmi málo tuku, preto je na jej prípravu vhodná aj metóda sous-vide.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divina #nálev #guláš #omáčka #podlievanie

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...