Tipy, triky, nápady: Z abecedy prípravy prírodného rezňa

Príprava prírodného rezňa patrí k základným kuchárskym zručnostiam. Poteší každého fanúšika mäsa, dobrý prírodný rezeň je zlatistý, mäkký, radosť naň pozerať a pri nedeľnom obede chutí napríklad s omáčkou, ktorá je takisto zlatistá a primerane zahustená.

22.11.2018 13:00
prírodný rezeň Foto:
Jeden prírodný rezeň by mal v surovom stave vážiť 100 až 150 gramov.
debata

Príprave mäsa treba venovať patričnú pozornosť a čas. Ak má mäso na povrchu tenučkú priesvitnú blanu, treba sa jej zbaviť. Rovnako tak treba odrezať zvyšky prípadných šliach. Jeden prírodný rezeň by mal v surovom stave vážiť 100 až 150 gramov. Ak máme kúsok bravčového stehna, ktorý váži 600 gramov, najskôr ho očami rozdelíme na štyri, päť alebo šesť rovnakých kúskov a až potom ho rozrežeme. Plátky mäsa naklepeme tĺčikom. Na rozdiel od všeobecného názoru, že mäso sa má klepať z oboch strán niektorí kuchári odporúčajú naklepať iba jednu stranu. Aby sa mäso v panvici pri opekaní neskrútilo, narežeme ho po obvode krátkymi zárezmi.

Kapusta má byť drobná Pri príprave kapustového šalátu dbáme na to, aby sme kapustu nakrájali nadrobno. A keď pripravujeme šalát kombinovaný s mrkvou, mrkvu treba nastrúhať najemno. Po pridaní soli treba kapustu dôkladne premiešať a nechať hodinu odležať v chladničke. Potom k nej môžeme pridať mrkvu i biely jogurt.

Puding bez šupky Mnohým prekáža šupka, ktorá sa vytvorí na pudingu po uvarení. Pritom stačí, keď cez teplý puding po naliatí do pohárov alebo misiek pretiahneme potravinovú fóliu. Po vychladnutí na ňom žiadna šupka nebude.

Krájame cez vlákno Plátky mäsa na rezne musíme zásadne krájať cez vlákno. Na mäso sa treba pozrieť zblízka, aby sme zistili, kam vedú dlhé svalové vlákna. Krájať by sme mali kolmo na ne. Na dobrý rezeň nemôžeme mäso krájať smerom, ktorým vedú vlákna.

Jednoduché rozpustenie masla Ak pri pečení zabudneme vybrať maslo zavčas z chladničky, postačí ho dať na minútu do mikrovlnnej rúry. Nespáli sa a dá sa s ním potom skvele pracovať. Len pozor na obal, maslo treba vybaliť.

debata chyba
Viac na túto tému: #kapusta #maslo #puding #prírodný rezeň #krájanie mäsa

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...