Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a pôsobí antibakteriálne. Ak nemáme sud, môžeme ju nakladať do sklenených pohárov. Najjednoduchšie je naložiť ju so soľou, s mrkvou a rascou. Na 1 kg kapusty treba 20 g soli, mrkvu a rascu pridáme podľa chuti. Týmto množstvom naplníme jeden 700 ml pohár. Čím dlhšie necháme nasolenú kapustu pred nakladaním odležať, tým je mäkšia a pustí viac vody (1 hodina stačí). Kapustu je nutné do pohára poriadne natlačiť, aby sa vytesnil vzduch a kapusta dobre vykvasila. Pri tlačení odlievame prebytočnú vodu, ktorú môžeme použiť na kapustovú polievku. Kapustu je dobré priebežne kontrolovať. Keď viečko na pohári dostatočne nedrží, môže kapusta hnednúť.
Aby syr nevytiekol
Keď chceme, aby nám syr pri vyprážaní nevytiekol, používame syr s obsahom 45 percent tuku a vyprážame ho na prudkom ohni s minimom tuku na panvici. Syr v tuku nesmie plávať. Takto usmažíme aj syr, ktorý sme v trojobale obalili len raz.
Jablko v ceste
Ak chceme zabrániť tomu, aby boli buchty suché, pridáme do cesta nastrúhané jablko, ktoré zbavíme šupky a jadrovníka. Chuť jablka v ceste nebude poznať a vláčny výsledok je zaručený.
Kôrka do kapusty
Azda každý pozná zápach, ktorý sa šíri bytom pri varení kapusty, ktorý mnohým ľuďom prekáža. Stačí však do nej pri varení pridať kúsok chlebovej kôrky a je po probléme.