Upratujte ekologickejšie! Ako na to? 3 spôsoby, ktoré niečo zmenia

Aj vy máte pocit, že pri udržiavaní poriadku vo vašej domácnosti ide ekologická filozofia bokom. Nuž, je to asi tak. Ale nemusí byť.

11.11.2018 08:00
matka, upratovanie, mama a dcéra, Foto:
Pri upratovaní by sme tiež mali uvažovať ekologickejšie.
debata

Aj pri domácich prácach môžete postupovať ekologickejšie a byť ohľaduplnejší k planéte. Niekedy stačí málo – napríklad aj vyhnúť sa tradičným chybám.

Čistiace utierky do koša!

Mnoho ľudí používa na čistenie povrchov v domácnosti navlhčené utierky. V tomto prípade nejde o utierky na telesnú hygienu, sú napustené chemickými látkami a zároveň sú sčasti tvorené mikroplastickými vláknami. Často končia v toalete, kde ich ľudia po použití spláchnu. To nie je správne! Čistiace utierky patria do koša, hoci ideálne by bolo vyhnúť sa im úplne a na čistenie použiť vhodnú látkovú handru, ktorá dobre saje.

S chémiou opatrne

Hoci čistiace prostriedky sľubujú lesklé obkladačky, nádherný nábytok či čistý sporák, obsahujú tiež množstvo chemikálií, ktorá po použití končí vo výlevke alebo v toalete. Skúste zredukovať používanie chemických čistiacich prostriedkov – alternatívy existujú aj prírodné. Na povrchy je napríklad vhodný aj roztok vody v jablčným či vínnym octom. Čistiť môžete aj pastou zo sódy bikarbóny alebo skrátka len priliať chemického prípravku menej ako zvyčajne.

Zredukujte plasty

Najmä pri odpratávaní špiny či smetí používame neúmerné množstvo plastov. Jedno plastové vrecko na smeti by vám malo vydržať dlhší čas. Pri triedení odpadu je dobré používať umývateľné nádoby, prípadne koše s odnímateľnými prepravkami, do ktorých viete jednotlivý odpad rozdeliť a následne vyhodiť do patričného kontajnera po jednom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #čistenie #ekológia #umývanie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...