Tipy, triky, nápady: Prečo by ste mali skúsiť tekvicový olej?

Hustá tmavozelená tekutina pôsobí na prvý pohľad ako použitý motorový olej, ale kto sa nenechá odradiť, zistí, že ide o olej tekvicový, ktorý má neprekonateľnú chuť.

03.11.2018 07:40
debata
Tekvicový olej je nezameniteľný. Foto: SHUTTERSTOCK
Tekvicový olej je nezameniteľný. Tekvicový olej je nezameniteľný.

Pre svoju arómu po pražených orieškoch sa stal vzácnou pochutinou. Veď na výrobu 1 litra oleja treba asi 2,5 kg tekvicových semienok, čo je zhruba 35 celých olejnatých tekvíc.

Vo svätyni tohto oleja – južnom Štajersku je len 30 mlynov, kde sa po malých dávkach lisuje po celý rok. Vďaka obsahu vitamínov a minerálov je určený najmä do studenej kuchyne. Zvládne aj krátku tepelnú úpravu, ale zahriať ho môžeme len na 120 °C.

Nepoužívame ho na vyprážanie ani fritovanie. Vynikajúci je do šalátov, na údené mäso, syry, do tvarohových nátierok, hlavných chodov i do krémových polievok, ale aj sladkých pokrmov. Vďaka svojej originálnej chuti sa bude vynímať v zmrzlinových pohároch, na palacinkách alebo sladkej kaši.

Štajerskou špecialitou sú napríklad špagety s pestom z tekvicového oleja a zo semienok. Pri skladovaní ho chránime pred svetlom v pevne uzatvorenej nádobe a snažíme sa ho ukladať do chladu.

Čo ste možno ešte nevedeli?

Tekvicová delikatesa

Placky z tekvice sa dajú urobiť v sladkej i slanej podobe. Dajú sa ľahko rolovať a podľa chuti naplniť obľúbenou plnkou. Je to skvelá možnosť pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a pritom milujú napríklad palacinky.

Zelenina potrebuje priestor

Tepelne upravovaná zelenina nebude kašovitá, ak napríklad pri smažení použijeme veľkú panvicu. Všetky dieliky zeleniny by sa totiž mali čo najrýchlejšie dostať do styku s rozpáleným tukom. Po vložení zeleniny teplotu ešte zvýšime, inak by zelenina pustila priveľa vody.

Vodu nesoliť

Keď varíme kuchynskú kukuricu, vodu v hrnci nesolíme, inak by kukuričné zrná stvrdli. Pre zachovanie žltej farby pridáme do vody s kukuricou niekoľko kvapiek citróna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #kuchyňa #olej #tekvica #delikatesa

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...