V súčasnej dobe prežíva svoje znovuzrodenie u nás aj v ďalších krajinách Európy. Pekáč je vhodný pre milovníkov zdravého životného štýlu a pre gurmánov, ktorí ocenia bohatú jedinečnú chuť pripravovaných pokrmov. Rímsky hrniec je vždy pred pečením nutné ponoriť do vody. Póry v hlinenej nádobe nasiaknu vodou, ktorá počas varenia pozvoľna uniká v podobe pary. Para sa sústreďuje v strede spodnej časti pokrievky a potom sa zvoľna vracia k vareným surovinám. Pokrm tak má zabezpečenú stálu ideálnu vlhkosť a dokonale sa povarí. Pripravovaný pokrm zostane aromatický a šťavnatý, pretože sa dusí vo vlastnej šťave. Pri pečení možno ku koncu pokrievku odložiť, tým napríklad mäso získa chrumkavú a zlatistú kôrku.
Čo znesie eintopf
Do eintopfov sú vhodné všetky druhy mäsa, niekedy aj údeniny. Zo zeleniny sa hodia najmä pevnejšie druhy, väčšinou sa pridávajú ešte zemiaky, ryža alebo fazuľa. Nesmieme zabudnúť na bylinky, korenie a vývar.
Strukoviny soliť na záver
Strukoviny vždy varíme bez soli. Inak sa doba ich varenia predĺži aj na trojnásobok a spotrebujeme tak oveľa viac elektrickej energie alebo plynu. Všetky príchute pridáme, až keď strukoviny začínajú mäknúť.
Pomarančová sviežosť
Osviežujúci letný nápoj získame, keď do džbánu s kockami ľadu nalejeme šťavu z vytlačených pomarančov, v troške vody rozpustíme cukor, nalejeme do džbánu, pridáme pomarančový sirup, premiešame, pridáme kolieska pomaranča a prilejeme perlivú vodu.