Tipy, triky, nápady: Zavárame v teplovzdušnej rúre

Zaváranie v teplovzdušnej rúre je šetrením času a veľkého množstva vody. V rúre je dostatok miesta, preto môžeme zavariť veľké množstvo pohárov naraz.

30.08.2018 17:00
zaváranie, konzervovanie, teplovzdušná rúra Foto:
Zaváranie v teplovzdušnej rúre trvá iba pár minút.
debata

Nepotrebujeme špeciálny zavárací hrniec. Predpokladom úspechu sú čisté poháre a suché, čisté uzávery. Pri zaváraní v rúre treba použiť len poháre s uzávermi na závit. Potrebovať budeme plytký plech, niekto odporúča pokryť jeho dno látkovou utierkou či plienkou, ktorá zabráni kĺzaniu a prípadnému rozbitiu pohárov. Na plech treba poháre postaviť tak, aby sa nedotýkali. Potom plech zalejeme vodou do výšky 2–3 centimetre. Teplotu v rúre nastavíme na 200–220 °C. Plech s pohármi vložíme do spodnej časti rúry a zapneme spodný aj horný ohrev. Presný čas zavárania sa líši pri každej rúre a podľa druhu ovocia či zeleniny. V zásade platí, že mäkké ovocie alebo zelenina sa zavárajú kratší čas než tvrdé druhy.

Uhorky znesú všeličo

Množstvo prísad, ktoré sa používajú pri nakladaní uhoriek a ich kombinácie umožňujú docieliť šarmantné chute. Ocot, cukor, nové korenie, čierne korenie, bobkový list, horčičné semienko, kôpor či iné bylinky, cibuľa, mrkva, chren, cesnak i paprika. Uhorky znesú všeličo.

Sila a chute vákua

V poslednom čase sa čoraz častejšie využíva marinovanie mäsa vo vákuu. V ponuke obchodníkov sa dajú nájsť rozmanité súpravy vákuových nádob a púmp vhodných na marinovanie nielen mäsa, ale napríklad aj zeleniny.

Rezačka s prísavkou

Praktickým pomocníkom v kuchyni je rezačka na potravinovú fóliu. Prísavka umiestnená na zadnej strane tejto rezačky umožňuje ľubovoľné umiestnenie na kuchynskej linke či chladničke. Čepeľ rezačky je ukrytá v plastovom obale, nehrozí preto poranenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zaváranie #marinovanie #uhorky #vákuovanie #teplovzdušná rúra #rezačka

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....