Včelie úle na streche bratislavského hotela

Aj Bratislava sa už môže pochváliť prvým včelím hotelom. NH Bratislava Gate One má na hotelovej streche osem včelích úľov. Zámerom tejto aktivity je prispieť k ekologickému chovu a ochrane včiel.

24.08.2018 00:00 , aktualizované: 06:00
ule na Gate One Foto:
Včelie úle na streche bratislavského hotela.
debata (4)

Chov včiel sa dnes stále viac a viac posúva z údolí, hôr či slovenských dedín do miest. Aj mestá môžu byť prirodzeným prostredím pre včelie rodiny, najmä ak majú dostatok zelených plôch a vytvorené vhodné podmienky. Jeden z akcionárov hotela Rastislav Pavlišin začal písať svoj príbeh so včelami ako hobby včelár na bratislavskej Kolibe.

Včelárenie z Koliby do mesta

„Keď moje včely vyprodukovali viac ako 70 kg kvalitného medu, ktorý získal certifikát kvality, rozhodol som sa posunúť svoje včelárenie z Koliby ďalej do mesta, priamo na strechu hotela. Som presvedčený, že tu vieme vytvoriť včelám čo najprirodzenejšie prostredie na život,“ hovorí. Včely majú rádius letu okolo 5 km od hotela, kde by mali nájsť dostatok zelených plôch na zber peľu a produkciu zdravého a kvalitného medu. Rozširovanie plôch v meste s potenciálom mednej a peľovej znášky je zároveň dlhodobý zámer tohto projektu.

Aktuálne našlo svoj domov na streche hotela osem včelích rodín. Zámerom chovateľa je rozšíriť chov až na celkovo 20 rodín a zároveň inšpirovať aj ostatné hotelové siete, firmy a inštitúcie pôsobiace v meste, aby sa pridali k tejto iniciatíve a rozšírili rady chovateľov včiel na mestských strechách.

So starostlivosťou o včely bude nápomocná rodina Ružičkovcov z Veľkých Levár na Záhorí, ktorá sa chovu včiel venuje už niekoľko rokov. „Náš chov smerujeme k biovčeláreniu. Už druhý rok používame termokomoru a postupne opúšťame tvrdú chémiu pri liečení včiel. Radi pomôžeme svojimi radami a skúsenosťami aj iným subjektom pri vybudovaní ukážkovej strešnej včelnice aj s potrebným zázemím,“ hovorí chovateľ včiel Svetozár Ružička.

Včelár chystá včelie úle na streche... Foto: hotel GATE ONE
vcelar na Gate One Včelár chystá včelie úle na streche bratislavského hotela.

Včelnica ako miesto liečenia teplom

Včelnica na streche hotela bude zároveň referenčným miestom pre používanie a ďalšie získavanie skúseností z terapie včiel prostredníctvom tzv. termickej metódy. Ide o liečenie včelieho plodu teplom, ktoré zásadne rozširuje možnosti boja proti parazitárnej chorobe včiel vyvolanej klieštikom – avšak bez chemických prípravkov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hotel #úľ #včely

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...