Tipy, triky, nápady: Kým pripravíte mleté mäso

Mleté mäso je výborná surovina nielen na fašírky. V čase dozrievania zeleniny v záhrade ním naplníte papriky či cukety alebo ich využijete v príprave chutných omáčok.

11.08.2018 14:00
fašírka, mleté mäso Foto:
Na fašírku kupujte mäso v celku.
debata

Pri nákupe dajte prednosť celému kusu mäsa a pomeľte ho až doma pred prípravou. Mleté mäso do fašírky sa lepšie spojí a fašírka nepraskne, keď do zmesi pridáme surový nastrúhaný zemiak a 200 ml vody na kilogram mäsa.

Základ kysnutého cesta

Kysnuté koláče a koláčiky či vianočka by neboli tým pravým orechovým, keby sa človek nenaučil pripraviť kysnuté cesto správne. Kysnuté cesto sa pripravuje z polohrubej múky alebo môžeme zmiešať múku hladkú a hrubú. Pridáva sa jemný cukor, tuk (maslo alebo margarín na pečenie), žĺtky alebo celé vajcia a nakoniec droždie, aby mohlo cesto vykysnúť. Droždie nesmie byť príliš studené, namrznuté, vysušené a po lehote trvanlivosti. Musí byť vždy čerstvé. Z chuťových prísad sa používajú hrozienka, mandle, citrónová kôra, vanilka či škorica. Rozlišuje sa cesto ľahké, ťažké a polotuhé, záleží vždy na pomere vajec a tuku. Ľahké sa používa na dolky a ľahké buchty, ťažké je vynikajúce na sviatočné vianočky a polotuhé na koláče a bábovky, cesto je v podstate univerzálne.

Vyhladenie koláča

Ak má koláč nerovný povrch, preklopíme ho ešte teplý aj s formou na papier na pečenie položený na doske. Takto ho necháme asi 30 minút. Potom môžeme koláč prevrátiť späť. Povrch bude krásne vyrovnaný.

Prskajúci olej

Ak začne olej na panvici prskať a manipulácia s ním je nebezpečná, urýchlene doň prihodíme zopár drevených špáradiel alebo štipku soli. Keby dochádzalo k pripaľovaniu, vyrieši to niekoľko koliesok surovej mrkvy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mleté mäso #kysnuté cesto #prskajúci olej #príprav koláčov

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...