Tipy, triky, nápady: Správne mrazenie húb

Keď prídeme z lesa s plným košíkom, nastáva druhá zmena - očistiť ich a spracovať. Buď nakrájať na sušenie, alebo tepelné spracovanie, prípadne na zamrazenie.

03.08.2018 12:00
mrazenie, huby Foto:
Je potrebné zastaviť rozklad húb ešte predtým, ako ich dáme do mrazničky.
debata (1)

V hubách sú však enzýmy, ktoré ich rozkladajú a počas tohto rozkladu sa stále uvoľňujú mykotoxíny, teda nebezpečné škodliviny, ktoré ľudskému organizmu jednoznačne neprospievajú. V podstate je teda potrebné zastaviť rozklad húb ešte predtým, ako ich dáme do mrazničky. Spoľahlivo a rýchlo to dosiahneme sparením vriacou vodou. Stačí trocha vriacej vody na dno kastrólika a pokrájané huby v nej približne 5 minút podusiť, ako keď pripravujeme praženicu. Táto jednoduchá tepelná úprava pred zamrazením je navyše aj veľmi praktická – podusením huby zmenšia objem, takže ušetríme miesto v mrazničke.

Huby vo víne

Pre zmenu môžeme sušené huby namočiť pred varením do bieleho alebo červeného vína, a keď budú pri varení huby mäkké, môžeme víno, v ktorom sa namáčali, pridať do polievky alebo omáčky či ragú.

Vydrží mesiace

Sušené korenie uchovávame v dobre uzavretých nádobách na chladnom a suchom mieste. Teplo, priame svetlo a vlhkosť zhoršujú kvality korenia. Celé korenie takto uložené vydrží mnoho mesiacov, dokonca až rok. Mleté korenie rýchlejšie stráca svoju farbu aj chuť.

Jablkový urýchľovač

Jablká, rovnako ako broskyne, hrušky a banány, uvoľňujú plyn etylén, ktorý urýchľuje proces dozrievania rôznych plodov. Ak teda chcete, aby vám nejaké iné ovocie rýchlejšie dozrelo, dajte ho do papierového vrecka spoločne so zrelým jablkom. Tento trik však nefunguje s pomarančmi, ananásom a mandarínkami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #huby #konzervovanie #korenie #sušenie #mrazenie #dozrievanie

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...