Tipy, triky, nápady: Niet nad zdravé grilovanie

Už pri nákupe mäsa na grilovanie treba dávať pozor na jeho kvalitu. Pred samotným grilovaním je najlepšie mäso naložiť do marinády. Medzi chutné a zdravé marinády patrí napríklad olivový olej s čerstvo nasekanými bylinkami z domácej záhradky.

18.07.2018 09:30
grilovanie Foto:
Aby kvapkajúci tuk nestekal do grilu, mäso podložte alobalom alebo hliníkovou táckou.
debata

K tomu možno pridať citrónovú šťavu – a zabudnúť na umelé dochucovadlá. Aby kvapkajúci tuk nestekal do grilu, mäso podložíme alobalom alebo hliníkovou táckou. Pred začatím grilovania gril dôkladne a kompletne vyčistíme. Na to používame osvedčenú kovovú kefu. Medzi hriechy grilovania patrí nalievanie piva na grilované potraviny, pri ktorom sa rozvíri popol. A ďalšou zásadnou chybou je aj zapaľovanie ohňa pod grilom pomocou liehu, ktorý kazí chuť jedla. Dôležité je aj správne náradie, nevhodne zvolené môže znamenať prepichnutie mäsa a vytekanie tuku do ohňa.

Uhorkové osvieženie

Letný nápoj s uhorkou sa hodí do horúcich letných dní, keď nás dokonale osvieži. Stačí odkrojiť šesť plátkov uhorky a citróna a všetko vložiť do džbánu. Namiesto citróna môžeme použiť pomaranč, grapefruit alebo limetku. Citrón a uhorku môžeme zľahka vytlačiť, pridať ľad a zaliať vodou.

„Mrazené“ špikovanie

Pred špikovaním mäsa necháme nakrájané dlhšie hranolčeky slaniny, šunky či salámy v mrazničke do ich dostatočného stuhnutia, potom ich do pripravených otvorov v mäse zapichneme ľahko ako klince. S pečením sa netreba ponáhľať.

Univerzálna bazalka

Bazalka je univerzálnym korením pre každú domácnosť. Môžeme ju v surovom aj suchom stave použiť na zeleninu, k šalátom a k mäsu. Veľmi dobrá je na nakladanie uhoriek, dodá úplne novú chuť paradajkovej omáčke a koreníme ňou cestoviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #grilovanie #bazalka #špikovanie #marinády #uhorkový nápoj

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...