Tipy, triky, nápady: V mažiari sa najlepšie rozvinie vôňa korenia

Z kuchýň sa mažiar takmer vytratil, nahradili ho výrobky modernej doby – drviče či mixéry na korenie.

17.06.2018 16:00
korenie, vôňa, mažiar Foto:
Rozvoňajte kuchyňu drvením korenia v mažiari.
debata

Ale aj on zažíva návrat k tradíciám, nič totiž nedokáže vytvoriť takú krásnu a postupne sa rozvíjajúce vôňu korenia ako drvenie, rozklepanie a trenie v mažiari.

Koktail so stopkového zeleru

V anglosaských krajinách je obľúbený stopkový zeler a príprava koktailu zo zmesi zeleru, mrkvy a kúska zázvoru. Na jednu stopku zeleru pripadá jedna stredne veľká karotka a jeden stredne veľký kúsok zázvoru. Všetko sa rozmixuje a prepasíruje cez sito, pohodlnejšia je príprava v odšťavovači.

Vákuová pumpa mäsu prospieva

Súčasťou moderných trendov v kuchyni je vákuovanie mäsa. Nespornou výhodou je už pri nákupe jeho vákuové balenie, vydrží niekoľkokrát dlhšie, uchová si minerálne látky, farbu a chuť, je chránené pred plesňami a hmyzom. So systémom vákuovej pumpy netreba už mäso pred tepelnou úpravou nakladať niekoľko hodín či dní dopredu, postačí len zopár minút. Vákuum spôsobí roztiahnutie tkaniva, a tým sa uľahčí vstrebanie marinády – mäso tak skrehne aj bez prídavku tuku. A pri následnom tepelnom spracovaní nedôjde k poškodeniu bielkovinového gélu na povrchu, a tým k porušeniu súdržnosti jednotlivých kúskov mäsa. A tesne pred tepelnou úpravou, osobitne pred grilovaním, postačí vákuovou pumpou viackrát opakovane odsať vzduch a môže sa piecť či grilovať.

Pomoc pri zápachu z odpadu

Dosť často sa v kuchyni stretávame so zápachom z kuchynského drezu. Na vine je upchatý odpad. Na udržanie čistoty odpadového potrubia stačí, keď doň raz za mesiac nasypeme prášok do pečiva alebo jedlú soľ a zalejeme octom. Roztok necháme pôsobiť asi dvadsať minút a napokon prepláchneme horúcou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koktail #zeler #vákuová pumpa #mažiar #upchatý odtok

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...