Tipy, triky, nápady: Stvrdnutá horčica sa dá „oživiť“
Zo stvrdnutej horčice môžeme získať pikantnú lahôdku. Stačí ju starostlivo premiešať s lyžičkou citrónovej, grepovej alebo pomarančovej šťavy a pridať niekoľko kvapiek olivového oleja. Získame tak nielen správne hustú horčicu, ale navyše zlepšíme jej chuť.
Ak sme si uchovali v mrazničke napríklad pečivo od Vianoc, ovocné koláče alebo plnené buchty, rozmrazujeme ich len a len pri izbovej teplote. Pri rozmrazovaní napríklad v mikrovlnnej rúre by vplyvom vysokej teploty pečivo rýchlo vyschlo a zanedlho by stvrdlo.
Šalviový nápoj pri strate hlasu
Pri liečbe takej „straty hlasiviek“ môžu pomôcť aj babské rady. Môžeme si napríklad urobiť šalviový nálev. Jednu lyžičku šalvie uvaríme s 250 ml vody. Šalviu necháme chvíľu vylúhovať a nápoj scedíme. Vlažným nálevom kloktáme, pokojne aj päťkrát denne.
Predĺženie životnosti kuchynskej linky
Veľkej obľube sa aj v kuchyni teší drevo, presnejšie drevené kuchynské linky, aj pre ich dlhú životnosť, ktorú môžeme ešte predĺžiť správnou starostlivosťou. Základom pre údržbu linky je klasika – mäkká handrička a vlažná voda. Linku utierame ihneď po tom, ako sme na nej pracovali. Ak je zašpinená viac, pridáme do vody bežný saponát a hrubú špinu jemne likvidujeme. Veľmi opatrne treba používať agresívne čistiace prípravky – napríklad savo, ale aj prípravky s abrazívnymi časticami – napríklad cif.
Tieto prípravky sa nesmú nechávať pôsobiť dlhšiu dobu, aby nedošlo k zmene odtieňa linky, respektíve k narušeniu štruktúry povrchu kuchynskej linky, poškriabaniu lesklého povrchu. Pracovnú dosku môžeme poškodiť aj prírodnými kyselinami, ktoré sa skrývajú napríklad v citrusoch, octe alebo kyseline citrónovej, pričom treba dávať pozor na to, aby kvapôčky nezaschli a nevypálili do dosky nepekné fľaky.