Náš tip! Takto vydržia rezané kvety dlhšie čerstvé!

Sú cukor a medené mince skutočne najlepšími metódami, vďaka ktorým vydrží kytica dlhšie čerstvá? Máme pre vás zopár tipov!

23.05.2018 14:30
kvety, interiér Foto:
Končeky rezaných kvetov denne ostráňte ostrým nožom. Pritom je jedno, či ich budete rezať rovno alebo diagonálne.
debata

Viacerí z nás pripúšťame, že kytica kvetov nás robí šťastnými, hoci dlho vo váze nevydrží. Nielenže dobre vyzerá, ale je aj vhodným darčekom, ktorý možno ľahko a rýchlo zaobstarať. Možno viete, že osoba, ktorú sa chystáte obdarovať, by skôr stála o izbovú rastlinu. Ale pri určitých príležitostiach sa rezané kvety jednoducho viac hodia. Čo robíte s kyticou vy, keď ju dostanete? Tiež rýchlo utekáte po vázu, naplníte ju studenou vodou, vložíte do nej kyticu a vybavené? Po dvoch až troch dňoch kvety skončia znova v koši.

Toto je zopár tipov, aby vydržali dlhšie

Naplňte vázu vlažnou vodou
Vlažnú vodu rezané kvety znesú lepšie ako studenú. Najlepšia je čistá dažďová voda alebo dokonca odstáta z rýchlovarnej kanvice. Čím menej minerálov vo vode, tým lepšie ju kvety prijmú.

Použite správnu vázu
Správnu vodu by sme už mali, nasleduje váza. Tá by v žiadnom prípade nemala byť malá. Radi totiž natlačíme veľkú kyticu do úzkej vázy a hotovo. Ale práve to sa kvetom nepáči a zabraňuje im absorbovať vodu. Preto by mala byť váza radšej väčšia a hlavne čistá.

Použite konzervačný prostriedok
Koluje fáma, že medené mince vo vode alebo cukor predĺžia trvanlivosť rezaných kvetov. Nie je to až také správne – špeciálny konzervačný prostriedok z obchodu síce obsahuje aj cukor, ale aj látky, ktoré zabraňujú rastu baktérií. Preto sa viac odporúča spoľahnúť sa naň.

Podstrihnite končeky a vymeňte vodu
Končeky rezaných kvetov každý deň odstráňte ostrým nožom. Pritom je jedno, či ich budete rezať rovno alebo diagonálne. Mnohí sa totiž domnievajú, že v takom prípade sa kvety „lepšie napijú“. Ak sa chcete vyhnúť rastu baktérií, mali by ste vodu denne vymieňať.

Zvoľte správne miesto
Prievan alebo priame slnečné svetlo kvetom nepomáhajú, práve naopak. Ak je v ich blízkosti košík s ovocím, zvädnú rýchlejšie, pretože jablká, hrušky a podobne produkujú plyn etylén.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #cukor #baktérie #váza #prievan #rezané kvety #etylén

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...