Tipy, triky, nápady: Stonky z brokolice nevyhadzujte

Pri príprave brokolicovej polievky či iného pokrmu nám často zvýši nemalé množstvo stoniek z brokolice, ktoré netreba vyhadzovať.

10.05.2018 17:00
brokolica Foto:
Brokolicu spotrebujete bez odpadu.
debata

Nakrájame ich na malé kocky, ktoré zlepšia chuť domácej polievky, alebo na tenké plátky, ktoré môžeme pridať do grilovanej zeleniny.

Naškrabaná pečeň do plnky

Pri príprave plnky z pečene je vhodné bravčovú alebo hovädziu pečeň naškrabať nožom – prakticky ju rozomelieme nejemno. Potom ju môžeme zľahka vytlačiť, pridať na kocky nakrájané rožky, preliate mliekom s rozhabarkovaným žĺtkom, nechať nasiaknuť a vmiešať ostatné suroviny podľa receptúry.

Klady i zápory kofeínu pri migréne

Pri počiatku záchvatu migrény môže pomôcť kofeín v káve tým, že stiahne cievy. Najlepšie je do kávy pridať klinčeky, ktoré obsahujú protizápalovú zložku eugenol. Keď je však migréna rozbehnutá, na kofeín treba zabudnúť. Bolesť by sme mohli, naopak, ešte zintenzívniť.

Dobrý výber mlynčeka na mäso

Mnohí ľudia nedôverujú ponuke mletého mäsa v obchodoch. Pre nich je najlepším riešením mlynček na mäso, ktorý umožní domácu prípravu mäsa a plniek podľa vlastných predstáv, pričom mlynček môžeme použiť aj na mletie ďalších potravín, zeleniny či chleba. Pri výbere vhodného mlynčeka treba brať do úvahy viaceré hľadiská. Napríklad tradičné ručné mletie má síce svoj pôvab, ruka sa však rýchlo unaví, preto (ak nemáme hlboko do vrecka) je lepšie zvoliť elektrický mlynček na mäso. Keď ho vyberáme, treba si všimnúť jeho doplnky. Nemyslíme iba na mletie mäsa, ale napríklad aj možnosť výroby domácich klobás – vyberáme mlynček s nadstavcami na plnenie čriev. A dôležité je vybrať mlynček, ktorý má rôzne vymeniteľné nože. Treba sa tiež ubezpečiť, že mlynček sa bude dať ľahko čistiť, preto sa radšej vyhneme mlynčekom, ktoré sú prevažne z plastu, na ktorý tuk z mäsa priľne a čistí sa ťažšie. Niektoré mlynčeky sa dajú umývať v umývačke riadu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #káva #brokolica #migréna #mlynček na mäso

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...