Vaša záhrada na Instagrame? Najfotogenickejšie rastliny poradí záhradný architekt

Možno vás to prekvapí, ale leto nie je podľa odborníka najfotogenickejším ročným obdobím v záhrade.

04.05.2018 13:00
záhrada Foto:
Záhrada podľa architekta Ferdinanda Lefflera.
debata

Svoju záhradku milujete a jej krásou sa zvyknete pochváliť na sociálnych sieťach? Rastliny miluje aj záhradný architekt Ferdinand Leffler. A ktoré ročné obdobie či konkrétne rastliny považuje za najfotogenickejšie?

„Pretože mám rastliny aj záhrady rád, myslím si, že v každom ročnom období nájdete fotogenickú rastlinu, ktorá vyzerá pred objektívom dobre. Počas jari všetko kvitne, takže každý si nájde niečo krásne rozkvitnuté, nie je to až také ťažké,“ opisuje Leffler.

A čo leto? Tu je situácia trocha iná a možno vás prekvapí Lefflerov názor. „Leto sa nefotí až tak dobre ako iné ročné obdobia. Všetko už vyrástlo a množstvo zelených tónov sa zlieva dohromady. Nájsť nejaký zaujímavý aspekt v ich záplave je náročnejšie,“ opisuje. Predsa len, aj leto ponúka kvety, ktoré na fotografiách vyzerajú pekne. „Efektne pôsobia kvitnúce katalpy, fantastické sú ruže, šalvia či echinacea. Práve pri ružiach by som však apeloval na to, aby ľudia nesiahali len po botanických ružiach, ale do záhrad si vysadili šípky, divoké či popínavé ruže.“

Záhrada podľa architekta Ferdinanda Lefflera. Foto: Flera
záhrada Záhrada podľa architekta Ferdinanda Lefflera.

Top ročným odbodbím pre Ferdinanda Lefflera, čo sa fotografovania týka, je jeseň. „Množstvo farieb, ktoré ponúka, ma vždy ohromí. Krásne fotogenickým je na jeseň muchovník, nádherné odtiene predvedie aj jaseňovec. Podobne sú na tom všetky druhy javorov a dubov – pre ich farby ma jeseň v záhrade baví najviac,“ hovorí odborník.

Záhrada podľa architekta Ferdinanda Lefflera.
Záhrada podľa architekta Ferdinanda Lefflera.
+3Záhrada podľa architekta Ferdinanda Lefflera.

A márna nie je z tohto pohľadu ani zima. „Dajú sa pekne zachytiť rôzne druhy okrasných tráv pokryté inovaťou, jemnou námrazou. Takéto zábery sú naozaj príjemné.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #Instagram #fotografovanie

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...