Tipy, triky, nápady: Sušenie byliniek má svoje pravidlá

Azda najstarším spôsobom uchovávania byliniek je sušenie. Pred sušením sa treba vyvarovať prílišného prepierania byliniek, po umytí ich treba zviazať do malých zväzkov a zavesiť.

29.04.2018 14:00
bylinky, sušenie Foto:
Sušenie byliniek je umenie.
debata

Správne usušená bylinka musí pri dotyku ruky šuchotať a rozpadať sa na menšie kúsky. Usušené ukladáme do uzatvárateľných ná­dob.

Keď meliete z posledného

Ak na vás s príchodom jarného večera doľahla únava, výbornou pomôckou je elixír z mrkvy. Stačia naň štyri väčšie mrkvy, pol litra mlieka, lyžica citrónovej šťavy a tri lyžice medu. Mrkvy pokrájame a rozmixujeme v mlieku, pridáme šťavu, med a už stačí len vypiť.

Aby cesto pekne kyslo

Okrem radiátora či mierne rozohriatej rúry pri kysnutí cesta pomôže obyčajný hrniec s horúcou vodou (voda nesmie vrieť), na ktorý umiestnime misu s cestom. Pred rozťahovaním cesta na plech si treba namočiť prsty do studenej vody.

Ponorný mixér je praktickým riešením

Neoceniteľnou pomôckou v kuchyni je ponorný mixér, ktorým mixujeme v ľubovoľnej nádobe alebo hrnci. Najlacnejšie ponorné mixéry majú jediný nadstavec s ostrými nožmi, nie všetky sú však vhodné na mixovanie horúcich pokrmov. Drahšie modely ponúkajú vyšší výkon a dlhšiu životnosť. Pri kúpe môžete váhať medzi kovovým alebo plastovým mixérom – kovový býva ťažší a drahší, lepšie si však poradí s mixovaním horúcich surovín.

Pri plastových výmenných nadstavcoch sa môže skôr prejaviť vôľa v spoji. Okrem toho treba pri výbere myslieť na tvar mixéra – ťažší by sa mal dobre držať a mal by mať protišmykovú úpravu pre prácu s mokrými rukami. Ak nechcete rôzne prídavné nadstavce, najlepšia bude pevne spojená noha, dlhšie vydrží. No a výkon? Efektívne pracujúci mixér s príkonom 180 W môže pracovať lepšie ako lacný 500-wattový prístroj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #mrkva #sušenie #kysnutie cesta #ponorný mixér

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...