Vlastný aranžmán vo váze či miske? Vyzdobte si byt kvetinami

Za kvetinové aranžmány do vášho bytu nemusíte platiť drahé sumy. Alternatívou je vyrobiť si vlastnú kyticu, či ikebanu. Okrem toho, že ozdobíte byt, rozhodne sa aj uvoľníte a vypnete.

13.04.2018 07:00
debata
Jednoduché aranžovanie môže priniesť efektný... Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda.sk
Jednoduché aranžovanie môže priniesť efektný výsledok. Jednoduché aranžovanie môže priniesť efektný výsledok.

V súčasnosti sa po celom Slovensko organizujú kurzy, v rámci ktorých sa môžu učastniť naučiť základom aranžovania kvetín a floristiky. Niekto ich môže využiť ako príjemné strávenie voľného času, niekto na zveľadenie vlastného talentu. Ale ani kurz nie je nutný, ak v sebe máte tvorivého ducha a túžite skrátka len otestovať svoje kreatívne schopnosti.

Základnou výbavou je aranžérska hmota (najčastejšie dostupná v tmavozelenej alebo modrej) farbe. K nej pridajte ostrý nôž, záhradné nožnice a, samozrejme, v neposlednom rade potom kvety a zeleň potrebnú na aranžovanie.

Pokiaľ máte doma záhradu, môžete pracovať s jej „plodmi“ – či už sa týka kvetín, rozličných halúzok, zelených listov alebo trsov tráv. Inak, by ste mali kvetiny radšej nakupovať a poradiť sa s odborníkmi o tom, ako spolu dokážu koexistovať a tiež poznať základy práce s nimi. Vzhľadom na ročné obdobie, v ktorom sa práve venujete tvorbe vlastných aranžérskych kúskov, by ste mali voliť ak kvetiny a rastliny. Vždy je dobré pracovať so sezónnymi – pôsobí to efektne a zároveň je to aj ekonomickejšie.

Podľa Roberty Horónyovej z Ateliéru Jarabina je dobré pracovať s kvetinami v určitej farebnej škále. „Populárne sú napríklad aranžmány, v ktorých sa kombinuje príjemný prechod od bielej a smotanovej farby, cez ružové tóny až po intenzívnejšiu cyklámenovú,“ uviedla.

Kým pri aranžovaní kvetov do vázy, nás takpovediac limituje samotný tvar porcelánu či skla, jeho priehľadnosť a celková podoba vázy, ktorá sa stáva súčasťou dizajnu, pri aranžovaní ikebany do misky alebo na hlbšom podnose, sú často dominantou práve kvetiny. Mali by sme sa riadiť tým, kam aranžmán umiestnime. „Ak bude napríklad uprostred jedálenského stola, mali by ste myslieť na to, aby bol kompaktnejší zo všetkých strán. Pri umiestnení k stene alebo do rohu, môžete jednotlivé kvety aranžovať viac na jednu stranu a prípadne do výšky,“ uviedla Horónyová.

V aktuálnej sezóny môžete pracovať s kvetmi ako sú tulipány či narcisy, ale postupne sa pridávajú aj pivónie, iskerníky, ruže a potom rozličné druhy zelených rastlín a tiež halúzky s rozkvitnutými kvetmi – či už z ovocných stromov alebo rozličných kríkov. Fantázii pre aranžovaní sa medze nekladú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #doma #aranžovanie #aranžmán

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...