Vytlačený citrón (ne)patrí do koša

Kôra z tohto citrusového ovocia si nájde svoje miesto v každej domácnosti, a to ako výborný čistiaci aj dezinfekčný prostriedok.

05.04.2018 13:00
citrón Foto:
Citrónová kôra má silné odmasťujúce účinky.
debata

Bio čistič

Pokiaľ máte alergiu na agresívnejšie čistiace prostriedky, tento „bio“ čistiť dokáže urobiť prácu aj za nich. Mastné a škvrnami posiate umývadlá nemajú vďaka citrónovej kôre šancu. Umývadlo jemne navlhčite vlažnou vodou, posypte trochou sódy bikarbóny a vytrite kôrou citrónu do leskla. Stačí opláchnuť studenou vodou a umývadlo bude žiariť nielen čistotou, ale prekvapí aj príjemnou vôňou. Podobné, odmasťujúce účinky, tohto ovocia je možné využiť aj pri umývaní riadu. Zopár kvapiek šťavy, ktorá obsahuje kyselinu citrónovú, odstráni aj odolnú mastnotu.

Šup do mrazničky

Pokiaľ ste spotrebovali príliš veľa tejto ovocnej šťavy, do čaju alebo rôznych drinkov a neviete čo s kôrou, pokojne ju zamrazte. Po rozmrazení rovnako dokonale poslúži svojmu účelu. Aj vám sa často stáva, že cukor v domácnosti stvrdne vplyvom vyššej vlhkosti v byte? Zabráni tomu zopár kvapiek citrónu, ktorý cukor doplní príjemnou povzbudzujúcou vôňou. S citrónom v domácnosti nemajú šance ani mravce. Zvyknú vyliezať zo svojich úkrytov práve v tomto jarnom období. Ak máte balkón alebo terasu, viete aké dokážu byť otravné. Kúty bytu, parapety a prah vstupu na terasu pokvapkajte občas citrónovou šťavou, alebo prejdite tieto povrchy citrónovou kôrou.

Patria či nepatria do koša?

Odpadkové koše dokážu dlhšie odolávať nepríjemnú zápachu práve vďaka šupke z tohto ovocia. Zápach z mäsa, syrov alebo iných aromatických potravín dokáže oddialiť na niekoľko dní. V odpade však netreba citróny ponechávať príliš dlhú dobu, vplyvom vlhkosti a tepla totiž dokážu rýchlo splesnivieť a byt „očariť“ menej príjemnou vôňou. Osviežujúca šťava si dokáže poradiť aj s hnedými škvrnami od kávy na hrnčekoch a pokiaľ ste sa pri upratovaní bytu zašpinili, svieža šťava zbaví vaše nechty žltého sfarbenia, nečistôt i pachov z dlaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #citrón #mastnota #citrusová kôra #odstraňovanie zápachu

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....