Cenné rady pri pečení: Soľ v čokoládových dezertoch vybalansuje výslednú sladkú chuť

Aj po sviatkoch prídu vhod rady, ako predísť sklamaniam pri príprave dezertov.

04.04.2018 17:00
pečenie, maslo, váha Foto:
Studené maslo pred použitím nastrúhajte na hrubom strúhadle a o chvíľu je krásne mäkké.
debata (1)

Maslo

Väčšina dezertov si žiada mäkké maslo. Ideálne je vybrať ho zhruba hodinu pred pečením, aby získalo izbovú teplotu. Ak by sa vám stalo, že ho zabudnete vytiahnuť z chladničky, a veľmi rýchlo ho potrebujete, pomôcť môže drobný trik. „Nahrejte sklenenú misku a prikryte ňou kocku masla – teplo z nej ho zmäkčí. Prípadne ho môžete nastrúhať na hrubom strúhadle a o chvíľočku je krásne mäkké. Určite ho však nedávajte do mikrovlnky – ak ho roztopíte, už sa nám nikdy nespojí a pri pečení maslo síce potrebujeme mäkké, ale v tuhom stave,“ odkazuje cukrárka Mirka Švecová zo Chef Parade.

Vajíčka

Vždy by mali byť čerstvé a platí pri nich presne to, čo pri iných surovinách – izbovej teploty. Ak ste ich nestihli vybrať, môžete ich ponoriť do teplej vody na desať minút a následne s nimi pracovať.

Presnosť

Upozorňujú na ňu mnohí cukrári a školení odborníci. S dezertmi môžete experimentovať, ak ich ochucujete, ale základ – teda cesto musí byť ideálne. To sa vám podarí, ak budete postupovať presne podľa návodu. Zaváži napríklad aj to, ak namiesto pár zarovnaných odmeriek múky pridáte odmerku, v ktorej je múka kopcom. Myslite na to. Presnosť spočíva aj v tom, že máte k dispozícii všetky suroviny. Predtým než začnete piecť, prečítajte si celý recept a jednotlivé súčasti vyložte na kuchynskú linku alebo pracovný kuchynský stôl.

Čokoláda a kakao

Základom je kvalita. Aby výsledok pri čokoládových dezertoch vyvolával gastronomický orgazmus, pracujte s vysoko kvalitnou čokoládou aj kakaom. Samozrejme, na trhu nechýbajú čokolády na varenie – nebráňte sa však tomu vyskúšať pri pečení aj drahšie čokolády s vysokým obsahom kakaa. Niektorí odborníci radia byť opatrní pri mixovaní cesta na čokoládový koláč – stáva sa totiž, že koláč je príliš hutný, ak cesto „premixujete“. Môžete teda pracovať s čokoládou aj ručným miešaním. Pri čokoládových dezertoch pridajte do cesta aj štipku morskej soli – vybalansuje výslednú sladkú chuť.

Teplota

Dodržiavajte predpísané teploty z receptov a najmä dbajte na to, aby ste teplotu vo svojej rúre na pečenie nemenili neustálym otváraním a zatváraním. Pri pečení je kľúčové udržiavať ju čo najstabilnejšiu – či už kvôli tomu, aby múčniky podrástli alebo preto, aby sa dôkladne a rovnomerne prepiekli. Zhruba po dvoch tretinách pečenia však nezabudnite plech či formu s dezertom otočiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #dezerty #vajcia #kakao #maslo #ženský magazín MiA

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....