Maslo
Väčšina dezertov si žiada mäkké maslo. Ideálne je vybrať ho zhruba hodinu pred pečením, aby získalo izbovú teplotu. Ak by sa vám stalo, že ho zabudnete vytiahnuť z chladničky, a veľmi rýchlo ho potrebujete, pomôcť môže drobný trik. „Nahrejte sklenenú misku a prikryte ňou kocku masla – teplo z nej ho zmäkčí. Prípadne ho môžete nastrúhať na hrubom strúhadle a o chvíľočku je krásne mäkké. Určite ho však nedávajte do mikrovlnky – ak ho roztopíte, už sa nám nikdy nespojí a pri pečení maslo síce potrebujeme mäkké, ale v tuhom stave,“ odkazuje cukrárka Mirka Švecová zo Chef Parade.
Vajíčka
Vždy by mali byť čerstvé a platí pri nich presne to, čo pri iných surovinách – izbovej teploty. Ak ste ich nestihli vybrať, môžete ich ponoriť do teplej vody na desať minút a následne s nimi pracovať.
Presnosť
Upozorňujú na ňu mnohí cukrári a školení odborníci. S dezertmi môžete experimentovať, ak ich ochucujete, ale základ – teda cesto musí byť ideálne. To sa vám podarí, ak budete postupovať presne podľa návodu. Zaváži napríklad aj to, ak namiesto pár zarovnaných odmeriek múky pridáte odmerku, v ktorej je múka kopcom. Myslite na to. Presnosť spočíva aj v tom, že máte k dispozícii všetky suroviny. Predtým než začnete piecť, prečítajte si celý recept a jednotlivé súčasti vyložte na kuchynskú linku alebo pracovný kuchynský stôl.
Čokoláda a kakao
Základom je kvalita. Aby výsledok pri čokoládových dezertoch vyvolával gastronomický orgazmus, pracujte s vysoko kvalitnou čokoládou aj kakaom. Samozrejme, na trhu nechýbajú čokolády na varenie – nebráňte sa však tomu vyskúšať pri pečení aj drahšie čokolády s vysokým obsahom kakaa. Niektorí odborníci radia byť opatrní pri mixovaní cesta na čokoládový koláč – stáva sa totiž, že koláč je príliš hutný, ak cesto „premixujete“. Môžete teda pracovať s čokoládou aj ručným miešaním. Pri čokoládových dezertoch pridajte do cesta aj štipku morskej soli – vybalansuje výslednú sladkú chuť.
Teplota
Dodržiavajte predpísané teploty z receptov a najmä dbajte na to, aby ste teplotu vo svojej rúre na pečenie nemenili neustálym otváraním a zatváraním. Pri pečení je kľúčové udržiavať ju čo najstabilnejšiu – či už kvôli tomu, aby múčniky podrástli alebo preto, aby sa dôkladne a rovnomerne prepiekli. Zhruba po dvoch tretinách pečenia však nezabudnite plech či formu s dezertom otočiť.