Tipy, triky, nápady: Ako na cesnakový zápach

Mnohým ľuďom prekáža intenzívny zápach po cesnaku. Ak ho chceme odstrániť napríklad z kuchynskej pracovnej doštičky, umyjeme ju citrónovou šťavou.

01.04.2018 17:00
cesnak, zápach Foto:
Prenikavá aróma cesnaku nemie odradiť od jeho používania.
debata

Z rúk je možné cesnakový pach dostať vydrhnutím plátkom surového zemiaka. Alebo si ruky umyjeme vlažnou vodou, natrieme olejom a posypeme cukrom. Chvíľu počkáme a nakoniec ich opláchneme.

Starý dobrý papiňák

Tlakový hrniec nazývaný aj papiňák prišiel na svet už v 17. storočí. Vynašiel ho francúzsky fyzik Denis Papin. Uvariť napríklad zemiaky v klasickom hrnci trvá 20 až 30 minút, v tlakovom sú hotové už za štyri až päť minút vďaka tomu, že pokrievka tlakového hrnca je utesnená. Vznikajúca para sa hromadí vnútri a s rastom tlaku sa zvyšuje aj bod varu vody. Jedlo sa teda varí pri vyššej teplote. Ako si vybrať dobrý tlakový hrniec v obchode? Pre väčšiu istotu pri varení treba zvoliť taký hrniec, ktorý má bezpečnostný ventil a niekoľkonásobnú poistku, ktorá zabráni otvoreniu hrnca, kým je v ňom veľký tlak. Pri nákupe je dobré skúsiť, ako sa s hrncom manipuluje, aby jeho obsluha bola čo najjednoduchšia. Štandardná veľkosť je 2 až 8 litrov, priemer 18 až 25 cm. Vždy si treba vopred rozmyslieť, na čo ho budeme používať, aby nebol pre nás malý alebo, naopak, príliš veľký. Mal by mať regulátor tlaku, časovač, programy na varenie a ukazovateľ stupňa varenie.

Probiotiká ozdravujú zažívanie

Dobrým doplnkom zdravej výživy sú probiotiká, ktoré telu dodáme najmä formou kvasených mliečnych výrobkov – jogurtov, jogurtových nápojov, kefírov či acidofilného mlieka. Pôsobia pozitívne pri alebo po užívaní antibiotík, bránia tvorbe nežiaducich baktérií v črevách, stimulujú tvorbu protilátok a môžu znížiť riziko alergie.

Čo so stvrdnutým syrom?

Niekedy sa pri kuchynských prácach stane, že zabudneme na nezabalený syr a ten stvrdne. Pomoc je jednoduchá, stačí ho vložiť na pár hodín do mlieka. Syr opäť krásne zmäkne. Alebo môžeme stvrdnutý syr nastrúhať a použiť na dochutenie smotanových polievok či omáčok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #probiotiká #tlakový hrniec #cesnakový zápach #stvrdnutý syr

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...