Klasika či experiment - múčnikom na Veľkú noc neprekáža zmena

S príchodom veľkonočných sviatkov aj tie najzarytejšie odporkyne pečenia mastia plechy a pečú aspoň jeden dezert. Či už pre šibačov, alebo rodinnú návštevu, pečenie by malo byť predovšetkým radosť.

30.03.2018 17:00
Veľká noc, pečenie, zdobenie Foto:
Pulty obchodov sú plné prípravkov, pomocou ktorých dokážete vyzdobiť svoje koláčiky.
debata

Ponuka v obchodoch je dnes už taká bohatá, že si môžeme pokojne celé veľkonočné menu objednať na počkanie či kúpiť v supermarkete. Pri pečení tiež pokojne môžete vyskúšať polotovary. Nezatracuje ich ani cukrárka Mirka Švecová zo Chef Parade, ktorá pravidelne vedie kurzy pečenia. Sama však hovorí, že ak sa do pečenia sladkého dezertu pustíte s láskou a vášňou, určite neoľutujete čas strávený nad koláčom. S dobrým výsledkom o to viac.

Netradične alebo s klasikou

Sviatočné menu, či už ide o Vianoce, Veľkú noc, alebo rodinné oslavy, máva svoj jasný priebeh aj zloženie. Nielen v počte pozvaných pri stole, ale aj servírovaných dobrotách. Každá domácnosť má jeden či dva obľúbené múčniky, niekde sa počas sviatkov objaví slávnostnejší koláč, inde zase experiment z novej kuchárskej knihy. Podľa Švecovej sa slovenské gazdinky nemusia báť skúšať aj nové veci. Sama však radí najmä „vylepšovať“ obľúbené pochúťky novými, netradičnejšími ingredienciami či skrátka len pridať niečo navyše. „Do tradičných koláčov môžeme pridať nejakú netradičnú vec. Napríklad pri mrkvovom koláči môžete vyskúšať kokos, ale tiež napríklad ananás – niečo úplne iné. V niektorých dezertoch zaujímavo vyznie jablkové pyré. Takéto veci pomôžu, chuť možno vypáli celkom inak a bude to pôsobiť osviežujúco,“ myslí si Švecová. Ak by mala vybrať jednu klasickú, domácu surovinu – sú to orechy. „Som ich veľká fanúšička a odporúčam ich aj ostatným slovenským ženám – samozrejme, ak nikto v rodine netrpí alergiou na ne,“ upozorňuje. „Orechy však spravia inú chuť, dodajú cestu inú štruktúru, urobia ho nadýchanejšie a výsledok určite nesklame,“ dopĺňa cukrárka.

A nech ten koláč vyzerá!

Pri veľkonočných sladkostiach často riešia ženy aj vzhľad samotného koláča – predsa len servírovať ho na tácni pre návštevu v nás vzbudzuje istý rešpekt a tiež nutkanie – musí skrátka vyzerať ako od profesionála. Pomoc je dnes už pomerne jednoduchá. Pulty obchodov sú totiž plné prípravkov, pomocou ktorých dokážete vyzdobiť malé cupcakes, záviny, rolády, koláče na plechu ale aj torty. „Z trendov určite vládnu ozdobné cukrové kvietky, ale tiež jedlé farby, ktorými môžete kolorovať glazúry na tortách, prípadne iných múčnikoch,“ vysvetľuje Švecová. Nadšené cukrárky už dobre poznajú jedlé kvety, ktoré sa využívajú ako dekoratívny prvok najmä na tortách, ale tiež napríklad na chuťovkách v spojení so slanými kanapkami. „Použiť sa dajú aj rôzne halúzky – samozrejme, treba ich najprv umyť, ošetriť. Dajú sa obaliť floristickou páskou a následne potom ich môžeme zapichnúť do koláča. Nie je tam žiadna kontaminácia,“ odporúča Švecová, ktorá takto radí zdobiť najmä torty. Pri nich, samozrejme, stále funguje využívanie fondánov alebo iných poťahových hmôt, ale podľa odborníčky už svet dezertných trendov ovláda nejaký ten rôčik prirodzenosť. „Populárne sú takzvané nahé torty, na ktorých môžete použiť napríklad šľahačku alebo rôzne krémy, ktoré pekne zatuhnú v chladničke. Ľudia už postupne zisťujú, že lepšie je pochutnať si na samotnom koláčiku, ako hrýzť do sladkej cukrovej či marcipánovej hmoty,“ odkazuje a pre gazdiné – začiatočníčky, ktoré sa obávajú zdobenia, radí ten najjednoduchší postup – cukrovú alebo citrónovú polevu.

Dobrá rada nad múčnik!

Skúsenejšie ženy už poznajú dobre vlastné cukrárske triky a zvyčajne sa ich aj pevne držia. Švecová si myslí, že je dobre, ak žena pracuje s vlastnými postupmi, ktoré má overené, a nemusí sa striktne držať predpísaných receptov či zaručených rád. Jednu si však predsa len trúfa dať každému, kto sa postaví do kuchyne a ide piecť koláč. „Piecť by sme vždy mali so surovinami pri izbovej teplote. To je alfa a omega pri pečení. Asi len s výnimkou šľahačky, ktorá pri príprave krému musí byť zachladená, je takmer každá surovina pri pečení lepšie použiteľná, ak ju vyberiete aspoň polhodinku-hodinku pred samotným pečením,“ vysvetľuje cukrárka. „Vajíčka, mlieko, maslo, tuk, ak sú všetky pri izbovej teplote, výsledok vás neprekvapí. Nemôže dôjsť k nežiaducej reakcii – nestane sa, že by sa niečo zle vymiešalo, niečo zhrudkovatelo a podobne,“ pokračuje ďalej. Hoci sama najradšej pečie múčnik od samotného začiatku a z poctivých surovín, nezatracuje ani to, ak si žena vyberie polotovar. „Dnešná rýchla doba niekedy naozaj neumožní, aby sme strávili veľa času v kuchyni, a jednoduché múčniky pripravené presne podľa návodu, sú tiež alternatívou. Sama som ich pár vyskúšala a bola som príjemne prekvapená. Hoci osobne radšej zostanem v kontakte s pečením, ako ho mám najradšej,“ dodáva Švecová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #múčnik #dezert #Veľká noc #zdobenie #ženský magazín MiA #servírovanie

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...