Markíza poskytuje príjemný tieň, ale aj o ňu sa treba starať

Na balkóne, terase či na záhrade sa stáva posedenie príjemným relaxom aj počas horúceho leta vďaka markíze. Tá poskytne tieň na miestach, kde by nás inak nepríjemne pálili lúče slnka.

25.03.2018 11:00
markíza, tieň Foto:
Markíza poskytuje príjemný tieň počas horúcich dní.
debata

Pred letnou sezónou sa však oplatí vyčistiť ju – následne by sa tento úkon mal stať súčasťou starostlivosti o markízu počas celej slnečnej sezóny.

Konštrukciu markízy najskôr ometieme metličkou. Tým ju zbavíme prachu aj ďalších usadených nečistôt, ktoré na nej zostali ešte z jesene. Potom ju umyjeme pomocou bavlnenej handričky a teplej mydlovej vody. "Pred ďalším krokom najskôr vysunieme z konštrukcie volán a až potom látku. Tú vyčistíme špongiou, prípadne mäkkou kefkou a slabým mydlovým roztokom. Ostatky z mydlovej vody zotrieme čistou špongiou a látku necháme dôkladne preschnúť, aby pri stočení späť nesplesnivela,“ popisuje údržbu David Žabčík z firmy Climax a pripomína impregnáciu: "Po každom čistení nezabudnime látku znovu naimpregnovať, aby si uchovala svoju funkčnosť. Môžeme použiť bežný sprej alebo impregnáciu určenú na stany.“

Všeobecne sa neodporúča používať žiadne agresívne prostriedky, ktoré obsahujú bielidlá a chlór, ani silne alkalické alebo agresívne pôsobiace abrazívne látky. Pri ich použití by bola narušená impregnácia látky. Keď na látke nájdeme ďalšie menšie škvrny, môžeme ich vyčistiť bezfarebnou umelohmotnou gumou. Väčších škvŕn od oleja alebo iných mastných častí sa zbavíme použitím technického benzínu a bavlnenej handričky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #čistenie #Markíza #tieň

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...