Koľko minút by malo trvať vetranie bytu v zime?

Doba trvania vetrania závisí vždy od počasia. Základné pravidlo znie: Čím je vonkajšia teplota nižšia a čím je vzduch suchší, tým kratšie je potrebné vetrať.

20.02.2018 09:00
Okno, bývanie, reality Foto:
Ako vetrať v zime?
debata (2)

Z dôvodu výrazného rozdielu v teplotách vzduchu vonku a vo vnútri je výmena vzduchu rýchlejšia. Mimochodom, aj to, na ktorú stranu máte orientované okno na miestnosti, má vplyv na vetranie. Ak je otočené na veternú stranu – do bytu prúdi viac studenšieho vzduchu.

Počas zimných mesiacov je dobré vzduch v byte vymeniť rýchlo – kompletne vyvetrať byt sa odporúča v trvaní štyroch až šiestich minút. Počas prechodných mesiacov – v marci či apríli, odborníci odporúčajú vevetrať byt v priebehu dvanástich až päťnástich minút.

Správne vetranie počas zimných mesiacov má byť tkz. krížové – to znamená otvoriť súčastne viaceré okná v byte tak, aby sa vzduch vymenil rýchlo.

Chybou by bolo vetrať len s mierne pootvoreným oknom. Počas zimy to znamená, že energia na vykúrenie bytu sa zvýši, pretože steny pri okne sa výrazne ochladia. Navyše, kým týmto spôsobom v byte vymeníte vzduch, trvá to v priemere jednu hodinu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výmena #vetranie #vzduch

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...