Ako často prať uteráky a posteľnú bielizeň? Tak toto vás prekvapí

Ak je reč o hygiene, mnohí z nás sa budú hrdo biť do pŕs, ako starostlivo ju dodržiavame. Špeciálne v našej vlastnej domácnosti. Ale naozaj je to tak?

12.01.2018 14:30
S uterákom na hlave asi veľmi vzrušujúco... Foto:
Uterák pri dennom použití je vhodné prať veľmi často.
debata (11)

Odborníci na hygienu totiž zvyknú tvrdiť čosi iné. A začať môžeme od takých maličkostí, ako je pranie a výmena intímnych kúskov dennej potreby – konkrétne posteľnej bielizne či uterákov na telo a tvár.

V prípade druhých menovaných ich zvykneme vkladať do práčky po týždni používania, čo sa týka posteľnej bielizne, robíme tak raz za dva či tri týždne. Niektorí dokonca menia periny a plachtu len raz mesačne. Frekvencia, ktorá je podľa odborníkov ideálna, vás však poriadne prekvapí.

Uteráky

Napriek tomu, že ich používame po umytí celého tela, neznamená to, že ich neznečisťujeme. Uteráky totiž fungujú ako prirodzený „šmirgeľ“ na našej pokožke a v ich štruktúre sa zachytávajú tisícky odumretých buniek kože, keď sa do nich utierame. Ako píše britský Daily Mail odvolávajúc sa na portál Expert Home Tips, ideálne by sme mali uteráky prať každé dva dni! Pri teplote minimálne 60 stupňov Celzia.

Posteľná bielizeň

Vzhľadom na fakt, koľko času v posteli trávime, by sme si mali uvedomiť, že je ideálnym miestom na fungovanie a prežívanie baktérií a mikróbov. Naše telo tam zanecháva odumreté bunky, ale tiež množstvo potu. Prať by sme mali posteľnú bielizeň raz týždenne.

Matrac

Toto je azda najkomplikovanejšia záležitosť. Hoci momentálne mnoho domácností používa ochranné návleky alebo prikrývky na matrac, tak to neznamená, že sa v ňom neusádzajú baktérie a mikróby. Čistenie matraca sa však nevykonáva ľahko a hoci odborníci tvrdia, že by sme tak mali robiť každé tri mesiace, je to vo väčšine domácností nereálne. Suché čistenie v čistiarni je najmä pri veľkých matracoch skrátka náročné časovo, ale aj finančne.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #bielizeň #posteľ

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...