Vianočnú ružu po sviatkoch vyhadzujete? Robíte chybu!

Ak sa o ňu správne postaráte, o rok vám opäť môže krásne rozkvitnutá zdobiť štedrovečerný stôl.

30.12.2017 17:00
vianočná ruža, dekorácia, výzdoba Foto:
Pokúste sa udržať vašu vianočnú ružu do nasledujúcej zimy.
debata

Pred sviatkami je vianočných ruží všade plno. A hoci mnoho z nás sa s nimi po pár týždňoch „rozlúči“, rastlina je predurčená na to, aby vydržala do nasledujúcej sezóny. Chce to len správnu starostlivosť.

Veľa závisí aj od toho, aký kvet si prinesiete domov z obchodu. Už pri nákupe tak majte oči otvorené. Čo si všímať?

Rastlinka je citlivá na chlad, uistite sa, že v predajni bola umiestnená na teplom mieste, určite nie vonku pred obchodom. Neznáša ani prievan, dobre sa jej darí na svetlých miestach.

Takisto nekupujte ružu, ktorá má v kvetináči premočenú pôdu, pretože jej listy čoskoro opadajú.

Pozrite sa, či má ruža popri rozkvitnutých červených kvetoch aj malé púčiky. Častokrát sa skrývajú práve za tými veľkými. Púčiky musia byť pri nákupe uzatvorené, aby vám doma následne kvitli čo najdlhšie.

Prezrite aj listy, zelené aj zafarbené, musia byť bez škvŕn.

Po zakúpení si ju nechajte dobre zabaliť, napríklad do novinového papiera, aby ste ju uchránili pred zimou. Čo najrýchlejšie ju dopravte do tepla.

Čo potrebuje v interiéri?

Doma ju umiestnite na teplé a svetlé miesto, slnko počas zimných mesiacov nie je až také intenzívne, ruži sa bude dobre dariť aj na okennom parapete na južnej strane.

Rastlina má pôvodný domov v Južnej Amerike, takže teplo má rada – ale nad zapnutým radiátorom sa jej dariť nebude, ideálna teplota pre ružu v interiéri je 20 stupňov Celzia. Uchráňte ju pred prievanom.

Polievať by ste ju mali až vtedy, keď je vrchná vrstva pôdy na dotyk úplne suchá. Počas zimného obdobia, keď kvitne, ju polievajte vodou s izbovou teplotou. Pár minút po zaliatí sa uistite, že voda v kvetináči „nestojí“. Ak áno, prebytočnú vylejte. Ak to s polievaním budete preháňať, listy začnú žltnúť. Je lepšie vodou skôr šetriť, ako jej dopriať nadbytok.

V prípade, že rastlinka nemá v pôde dostatok živín, okraje listov sa sfarbia nahnedo alebo sa na nich začnú tvoriť bledé škvrny. Problém vyriešite hnojivom na izbové rastliny – raz mesačne celkom stačí.

Ak chcete mať vianočnú ružu krásne rozkvitnutú presne na Vianoce, šesť týždňov pred Štedrým dňom ju každý deň na 12–14 hodín dajte do tmavej miestnosti alebo rastlinu prikryte kartónovou škatuľou. Po pár týždňoch začne vyháňať nové púčiky.

POZOR! Keď ruži začnú náhle opadávať listy, môže to byť spôsobené vysokou teplotou v interiéri – preto ju na noc umiestnite napríklad do chladnejšej miestnosti v dome.

Po sviatkoch

Túžite rastlinku udržať pri živote aj po Vianociach? Potom ju treba po odkvitnutí (február – marec) skrátiť – ostrihať asi o tretinu, aj keď už je úplne opadaná. Po tomto ošetrení ju opäť nechajte na teplom (ale nie prekúrenom) a svetlom mieste, polievajte stále rovnako, keď je suchá vrchná vrstva pôdy. Raz za čas jej doprajte aj živiny vo forme hnojiva na izbové rastliny. V apríli je vhodné rastlinku presadiť do nového, rašelinového substrátu. Počas leta sa jej dobre darí aj vonku, v polotieni na balkóne či v záhrade, vyženie nové listy. Na jeseň musí „putovať“ do interiéru. 6–8 týždňov pred Vianocami ju opäť treba na noc premiestniť do tmavej miestnosti alebo zakryť kartónovou škatuľou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dekorácie #Vianočná ruža #výzdoba #ženský magazín MiA

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...