Čo s vianočným odpadom? Kam patria stromčeky, gule či celofán?

Určite ste si počas rozbaľovania darčekov uvedomili, aké kvantum odpadu sa vám nahromadilo vo vašej obývačke. Nie je to však iba papier, ktorého sa po Štedrom dni treba zbaviť.

29.12.2017 09:30
Vianoce, odpad, kôš Foto:
Po Vianociach sú smetné koše na prasknutie. Nezabúdajte separovať.
debata

Kam so stromčekmi?

Ak vám umelý stromček už doslúžil, putuje do koša. Aj v tomto prípade myslite na separovanie odpadu. „Umelý vianočný stromček patrí do plastu. Treba dať pozor, aby bol aj umelý stromček riadne odzdobený a nezostal na ňom nejaký drôt alebo kábel, ktorý patrí do elektroodpadu," hovorí odborník na recykláciu M. Andrejčák z Vassal EKO.

Týždeň-dva sa tešíte z vône živého stromčeka, no aj jeho čas na „odchod z domu“ príde. Čo s ním? Vedeli ste, že na niektorých si pochutnávajú zvieratá v ZOO? „Aby bol vianočný stromček skutočnou delikatesou a nepremenil sa na hrozbu, nesmeli by na ňom ostať žiadne zvyšky po ozdobách – háčiky alebo sladkosti. Toto dosiahnuť je dosť nereálne, takže v ZOO končia len stromčeky od predajcov," konštatuje Andrejčák.

Živý vianočný stromček sa dá celý skompostovať. Postačí, ak ho celý odzdobíte a necháte voľne položený pri komunálnom odpade, v prípade rodinných domov pri zbernom hniezde (najbližšie stojisko s triedeným odpadom) a v prípade bytových domov pri kontajnerovom stojisku. Netreba ho rezať ani lámať.

A čo ďalší vianočný odpad?

  • Sklené vianočné gule, ktoré už doslúžili, patria do skla, plastové do žltého kontajnera na plasty.
  • Vianočný baliaci papier patrí do modrého kontajnera a to aj v prípade, že sú na ňom zvyšky lepiacej pásky.
  • Jemný celofán môže skončiť v plastoch.
  • Stará elektornika, za ktorú ste pod vianočným stromčekom dostali náhradu, patrí do elektroodpadu. Ten zbierajú elektro predajne alebo zberný dvor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #Vianoce #stromček

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....