Mraziť či nemraziť?

Čo robiť so zeleninou pred jej zmrazením a ktoré bylinky si môžeme uchovať do zásoby pri mínusových teplotách?

29.10.2017 17:00
mrazená  zelenina, rozmrazovanie, blanšírovanie Foto:
Zelenina s nižším obsahom vody je vhodná na mrazenie.
debata

Niektoré potraviny nám, celkom prirodzene, ani nepadane mraziť. Napríklad melón. Tým, že je z vyše deväťdesiatich percent tvorený vodou, by prišiel o svoju typickú konzistenciu, o chuti ani nehovoriac. Podobne sú na tom aj ďalšie kúsky bohaté na vodu. Zo zeleniny uhorky, paradajky, listové šaláty, surové zemiaky či cibuľa. S mínusovými teplotami sa nekamaráti ani niektoré ovocie. Najmä hrozno, jablká či hrušky. Z mliečnych výrobkov do mrazničky nepatria jogurty, smotany a mäkké syry.

Ide sa mraziť!

Potraviny, ktoré ideme zmraziť, musia byť čerstvé. Čím dlhšie je totiž čosi pod bodom mrazu, tým viac utrpí kvalita – miera sa však líši od potraviny k potravine. Všeobecne však platí zásada: čím čerstvejšie, tým lepšie. Suroviny, ktoré ideme mraziť, by sme mali pripraviť. Zeleninu či ovocie sa odporúča blanšírovať, aby sa zamedzila činnosť enzýmov, čím by stratili po rozmrazení chuť aj farbu. Mäso je vhodné „prebaliť“ do špeciálnych vreciek, z ktorých musí byť odsatý vzduch. Ten totiž spôsobuje vysušovanie a vznik nepekných škvŕn. Myslite aj na to, že potraviny mrazením zväčšujú svoj objem. Skôr ako vrecko či nádobu zatvoríte, overte si, že nie sú naplnené na maximum. Kusy v mrazničke označte – dátum zmrazenia a tiež obsah nádoby či vrecka sú dobrými pomocníkmi, aby sme nestratili prehľad o tom, čo vlastne máme v zásobe.

Zeleninu je vhodné pred zmrazením blanšírovať. Foto: SHUTTERSTOCK
ružičkový kel, mrazenie, blanšírovanie Zeleninu je vhodné pred zmrazením blanšírovať.

Čo je blanšírovanie?

Ide o špeciálnu tepelnú úpravu zeleniny a ovocia, ktorá je vhodná aj pred jej zmrazovaním. Ide v podstate o predváranie, vďaka čomu sa zabráni zmene sfarbenia a takisto chuti. Zeleninu či ovocie v sitku ponoríme na pár minút do vriacej vody (čas závisí od druhu, ktorý blanšírujeme) a následne schladíme v studenej až ľadovej vode, potom necháme odstáť.

Tip: Zostalo vám nedopité červené víno? Zmrazte ho v nádobkách na ľad. Množstvo receptov si pýta práve trochu vína. Pri príprave omáčok vhoďte do hrnca zopár kociek rovno z mrazničky a o lahodnú chuť máte postarané.

S rozmrazovaním sa neponáhľajte

Ak chcete zo zmrazenej potraviny čosi pripraviť, treba na to myslieť v predstihu. Mäso rozmrazujte pozvoľna v chladničke, doprajte mu aj 12 hodín. Ak sa nerozmrazí postupne, stred mäsa zostane po tepelnej úprave tvrdý a okraje budú zasa priveľmi prepečené. Šťavu, ktorá sa pri rozmrazovaní v chladničke z mäsa uvoľní, mäso v značnej miere opäť nasaje. Zvyšnú vylejte.

Pri rozmrazovaní potravín sa vyplatí byť... Foto: SHUTTERSTOCK
kuracie stehná, rozmrazovanie Pri rozmrazovaní potravín sa vyplatí byť trpezlivým.

Mäso nerozmrazujte pri izbovej teplote (napríklad na kuchynskej linke), pretože hrozí množenie nebezpečných baktérií spôsobujúcich infekčné ochorenia.

Tlačí vás čas? Potom máte možnosť rozmrazovanie urýchliť tak, že potravinu vložíte pod tečúcu vlažnú (skôr studenšiu) vodu. Tento spôsob je vhodný pre menšie kúsky mäsa. Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre je najmenej žiaducim krokom. Hrozí totiž, že okraje mäsa sa uvaria, zatiaľ, čo stred zostane zmrazený.

Vypadol prúd! Ako dopadnú potraviny?

Mnohé mrazničky majú v sebe zabudovaný systém, ktorý potraviny chráni pred znehodnotením aj počas výpadku prúdu. Je len otázne na ako dlho. Vo všeobecnosti platí, že mrazničky môžu zostať bez prúdu 5 hodín, aby potraviny neutrpeli ujmu.

Niektoré potraviny sa rozmrazujú rýchlejšie ako iné, v prípade pochybností ich preto skontrolujte, ide najmä o ryby či hydinu. Ak má povrch mäsa tvrdé a jasné kontúry, nie je dôvod na obavy.

Keď sa už potravina rozmrazí a opätovne zmrazí, môže sa to podpísať pod jej konzistenciu. Tento jav však nie je nebezpečný pre všetky druhy, ohrozuje najmä rýchlo sa kaziace kúsky ako surové mäso – hydinu, ryby, sekanú, potom zmrzlinu či jedlá s obsahom surových vajec. Pokiaľ je to možné, tieto potraviny už opätovne nezmrazujte. Nechajte ich v chladničke kompletne rozmraziť a pripravte z nich do 24 hodín vhodný pokrm.

Netušíte, ako dlho výpadok prúdu trval? Ak už nájdete všetko rozmrazené a navyše pri izbovej teplote, v takom prípade musia byť spomínané potraviny rýchlo podliehajúce skaze zlikvidované. Toto pravidlo platí pre suroviny v surovom stave. Varené jedlá vydržia maximálne 12-hodinový výpadok prúdu, po ktorom ich ešte môžete skonzumovať. Dajte si však pozor na ich dostatočný ohrev.

Chlieb vydrží v mrazničke aj tri mesiace. Foto: SHUTTERSTOCK
chlieb, mrazenie Chlieb vydrží v mrazničke aj tri mesiace.

Zeleninu či pečivo môžete bez obáv opätovne zmraziť. Nie sú totiž náchylné na množenie nebezpečných baktérií. Nie je však vylúčené, že niektoré druhy utrpia na chuti či konzistencii, pretože ich steny sú už poškodené ľadovými kryštálikmi, a tak dochádza k strate vody. Zo zdravotného hľadiska sa však obávať ich konzumácie netreba.

Čo znamenajú hviezdičky na mrazničkách? Jedna hviezdička znamená zmrazovanie do – 6 stupňov Celzia, dve hviezdičky do –12 stupňov Celzia, tri hviezdičky do – 18 stupňov Celzia. Na dlhodobé uskladnenie sú vhodné mrazničky minimálne s tromi hviezdičkami.

Skladovanie v mrazničke: Podľa stupňov (hviezdičiek)

  • 6 stupňov Celzia: potraviny vydržia 1 týždeň
  • 12 stupňov Celzia: potraviny vydržia 3 týždne
  • 18 stupňov Celzia: potraviny vydržia niekoľko mesiacov, podľa typu

Skladovanie v mrazničke: Podľa druhu Ovocie: 8–12 mesiacov Zelenina: 6–12 mesiacov Pečivo: 1–3 mesiace Surové mäso: 3–12 (čím viac tuku mäso obsahuje, tým kratšie by malo byť v mrazničke) Syr: 2–4 mesiace Hotové jedlá: 3 mesiace

Bylinky na horšie časy?

Ak vás na balkóne či v záhrade prekvapí úroda byliniek, zmraziť môžete aj tie. Dokonca hneď na niekoľko spôsobov. Ako na to?

Bylinky mrazíme rozdelené na porcie v olivovom... Foto: SHUTTERSTOCK
bylinky, mrazenie Bylinky mrazíme rozdelené na porcie v olivovom oleji.

Pred zmrazením ich umyte vlažnou vodou, odstráňte poškodené či hnedé lístky, nechajte voľne vyschnúť. Nasekajte ich nadrobno. Potom ich rozložte do zásobníka na ľad. Zalejte ich vodou, vývarom alebo olejom. Dôležitý je pomer – 2/3 byliniek ku 1/3 tekutiny. Takto uchované bylinky by ste mali spotrebovať do šiestich mesiacov.

Pozor! Rozmrazené bylinky prídu o svoj tvar aj sviežosť, zachovajú si však arómu a chuť. Patria do omáčok či polievok, nehodia sa však do šalátov a takisto na zdobenie hotových pokrmov či nápojov.

Ktoré mraziť?
Bazalku, koriander, mätu, petržlen, pažítku, medvedí cesnak, ligurček, cesnak pažítkový, štiav

Ktoré nemraziť?
Oregano, tymian, majorán

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mraznička #ženský magazín MiA #mrazenie potravín #blanšírovanie #rozmrazovanaie

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...