Ako uložiť záhradu na zimný spánok? Tu sú tipy architekta

Slnko je síce čoraz zubatejšie, ale na posledné práce v záhrade je práve toto počasie ako stvorené.

12.10.2017 17:00
debata

Áno, už nadišiel čas, aby ste si naplánovali víkend, kedy záhradu uložíte na zimný spánok. A hoci počasie neovplyvníme, podľa predpovede si na „upratovanie“ v záhrade vyberme slnečný víkend. Ako si ho ešte poslednýkrát užiť?

Na jeseň sa treba postarať aj o záhradné... Foto: ateliér Flera
záhrada Na jeseň sa treba postarať aj o záhradné jazierka či bazény.

„Namiesto klasického obedu zakončite sezónu slávnostne pri ohni alebo grile s dobre opečeným mäsom alebo kvalitným špekáčikom. Viete, že do pahreby môžete vložiť aj zemiaky alebo jemne predvarenú kukuricu zabalenú v pevnom alobale? Nikdy nie je neskoro ochutnať nové chute,“ začína opisovať záhradný architekt Ferdinand Leffler.

Po jesennom hodovaní sa však zamerajte na ohnisko. „Nechajte gril alebo ohnisko vychladnúť. Medzitým očistite záhradný nábytok. Ak nie je určený na celoročný pobyt vonku, uložte ho na suché miesto pod strechu. Potom vyčistite aj gril a ohnisko. Vedeli ste, že popol je skvelé hnojivo?,“ pýta sa odborník.

Jesenná záhrada ešte dokáže potešiť. Foto: ateliér Flera
záhrada Jesenná záhrada ešte dokáže potešiť.

Než si však sadnete spolu s rodinou či priateľmi k chutnému obedu vonku, treba sa najskôr v záhrade trocha „poobracať“. „Pokoste poslednýkrát v roku trávnik a odstavte zavlažovací systém. Vyfúknite z trubiek a trysiek všetku vodu, aby ich ľad v zime neroztrhol,“ odporúča odborník.

Opadané lístie tvorí na trávniku pestrofarebný koberec a k jeseni patrí. Navyše, deťom poskytuje skvelý priestor na šantenie. Keď sa však dohrajú, zapojte aj ich do práce. „Koberec z opadaného lístia vyzerá síce skvelo, ale do jari by tráva pod ním zhnila. Preto ho vyhrabte a šup s ním na kompost alebo ho rýľom zapracujte do zeleninového záhonu,“ hovorí Ferdinand Leffler.

A napokon, netreba zabudnúť ani na jazierko či bazén. „Ich príprava na zimu závisí od technológie, akú používate. Všeobecne ale platí: Odstráňte vodu z tých potrubí a filtrov, v ktorých by mohla v zime zamrznúť voda a poškodiť ich,“ dodáva Leffler.

Jesenná záhrada je krásna na pohľad, ale... Foto: ateliér Flera
záhrada Jesenná záhrada je krásna na pohľad, ale takisto si žiada starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #architekt #zima #Ferdinand Leffler

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...