Veľké čarovanie v malej kúpeľni

So štyrmi štvorcovými metrami si musí v kúpeľni vystačiť väčšina z nás. Pri jej zariaďovaní tak zohráva najpodstatnejšie kritérium účelovosť. Farby, svetlo, obklad či zrkadlo však dokážu priestor na pohľad "nafúknuť". Tak poďme čarovať!

14.10.2017 11:00
debata

Bez čoho to nejde

Umývadlo, vaňa či sprchový kút – to je základ, ktorý do tejto miestnosti patrí. Ak umývadlo zapustíte do umývadlovej dosky, získate vzácne centimetre na uskladnenie vecí. Čím výraznejšiu časť steny pokryje zrkadlo, tým väčšmi opticky priestor prevzdušníte. Jedno svetlo je pre kúpeľňu málo, spoľahnite sa minimálne na dve – jedno stropné svietidlo a druhé nad zrkadlom. Úložný priestor na kozmetiku či čistiace prostriedky je takisto nevyhnutnosťou – ten už voľte podľa možností, využite napríklad aj priestor pod umývadlom. A pri tom všetkom nezabudnite na podstatnú vec – kam s uterákmi.

Kúpeľňa, Ikea
kúpeĺňa Kúpeľňa, Ikea

Polica kontra skrinka

Skrinky sú, pochopiteľne, lepšou voľbou. V stiesnených podmienkach sa osvedčia závesné skrinky, vďaka ktorým zostane priestor o čosi vzdušnejší. Ale čo v prípade, ak sa skrinka do kúpeľne nezmestí? Potom prídu na rad police, ktoré priestor šetria, i keď musíte počítať s tým, že neporiadok je na nich všetkým na očiach. Pomôcť môžu praktické úložné boxy, ktoré predmety na policiach nielen schovajú vo svojich útrobách, ale zároveň slúžia ako dekoratívne prvky.

Policový systém, Ikea
police Policový systém, Ikea

Pozor na farby

Zamerajte sa na svetlejšie tóny, skôr lovte v škále studených farieb. Biela v malom priestore nesklame, kombinujte ju napríklad s modrou alebo bledofialovou. Zabudnite na veľké vzory či výrazné dekoratívne obklady. V malej kúpeľni nevyniknú, naopak, výrazne uberú centimetre. Ak po vzoroch napriek tomu túžite, tak potom uprednostnite skôr drobné mozaiky.

Záves do kúpeľne, Tchibo
záves Záves do kúpeľne, Tchibo

Textílie podľa chuti

Ak už musíte farby stien prispôsobiť malým rozmerom miestnosti, následne sa odviažte pri výbere textílií – uteráky dokážu malý priestor oživiť a môžete ich vymieňať podľa nálady, čím dáte vašej oáze vždy iný nádych. Majte na pamäti aj úchytky či vešiaky, na ktoré uteráky zavesíte. V malom priestore sa osvedčia aj praktické úchytky na dverách, kde uteráky nikomu nezavadzajú.

Držiak na uteráky, Bonami.sk
uterák Držiak na uteráky, Bonami.sk

Aké doplnky sú in?

V kúpeľni trávime veľa času, než aby sme ju ponechali chladnú a bez doplnkov. Siahnite napríklad po kúskoch z dreva, ktoré sú aktuálne v kurze. K nim dolaďte v prírodných farbách kôš na bielizeň či úložné boxy na kozmetiku.

Set doplnkov do kúpeĺne, H&M
kúpeľňa Set doplnkov do kúpeĺne, H&M
Kúpeľňa, Ikea
Skrinka do kúpeľne, Tchibo
+6Držiak na uteráky, Bonami.sk

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpeľna #priestor #ženský magazín MiA

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...