Pozor na upchaté potrubie v kuchyni! Toto do výlevky nikdy nedávajte

Aj vy čelíte častému upchávaniu odtoku v kuchynskom umývadle? Prepchávate, čistíte ho pomocou chemikálií a odrazu bác. Pretrhlo sa potrubie. Áno, hrozí aj to.

03.10.2017 07:00
káva, hnojivo Foto:
Zvyšky z kávy použite radšej ako hnojivo do kvetov. Nesypte ich do výlevky.
debata (5)

Dôvod je jasný, upchávanie potrubia a následné prepchávanie pomocou silných chemických prísad môže spôsobiť túto katastrofu skôr či neskôr. Môžete sa jej však vyhnúť celkom jednoducho. Do výlevky by ste nikdy nemali vyhadzovať nasledovné zvyšky, dokonca ani vtedy, ak máte drvič odpadu, píše britský Daily Mail. Zabránite tak upchatiu odvodnej trúbky.

Zvyšky kávy

Či už je reč o kávových zrnkách, alebo zvyškoch mletej kávy, ktorú si každé ráno zalievate a následne zvyšky vypláchnete v umývadle – vyhnite sa tomu pri umývadle. Zvyšky patria do koša. Vo vodovodnom potrubí dokážu veľmi ľahko vytvoriť priľnúcu vrstvu na stenách nerezových trubiek a postupne upchať potrubie.

Olej a tuk

Vylievate do výlevky napríklad olej z tuniakovej konzervy. Alebo ten, ktorý vám zostal z vyprážania? Vedzte, že takto môžete spôsobiť poriadnu šlamastiku. Ako píše britský portál, v roku 2013 sa našlo v odpadových potrubiach Londýna desať ton tukovej odpadovej masy, ktorá pochádzala z domácností. Keďže potrubie pod mestom je ešte pomerne staré, nakoniec bolo nutné investovať až 400-tisíc libier na likvidáciu tejto masy. Tuky sa viažu v odpadovom potrubí s iným odpadom a nabaľujú sa ako snehová guľa.

Cestoviny

Ako viete, varením naberajú na objeme. A to sa stane ešte aj po tom, ak skĺznu do potrubia. Ďalšia voda spôsobí, že svoj objem ešte nafúknu. Hoci konzistenčne sú mäkké, stačí k tomu pár ďalších odpadkov a upchaté trúbky sú na svete.

Zemiakové šupky, strukoviny

Ak ich necháte spadnúť do výlevky a spláchnete, zarábate si na poriadny problém. Vo väčšom množstve veľmi ľahko upchajú potrubie, pričom zlikvidovať ich v ňom nie je vôbec jednoduché.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #umývadlo #zápcha #zvyšky #výlevka

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...