Jeseň, blato, špina v uliciach... Ako často kúpať vášho psíka?

Začala sa jeseň. Počasie bude nevľúdne, pribudne vlhkosti, dažďa, možno blata. Ak ste majiteľom psa, určite v hlave riešite, že ho budete musieť častejšie kúpať.

01.10.2017 07:47
pes, šteniatko, hra Foto:
Ako často by ste mali kúpať vášho zvieracieho miláčika?
debata

Jednotliví psíčkari pristupujú k svojim štvornohým miláčikom veľmi individuálne, ale spoločným menovateľom je najčastejšie zanietaná láska k psíkovi a tiež snaha o správnu starostlivosť. Na otázku, ako často psa kúpať – špeciálne v jesennom období – však nedokážu mnohí odpovedať.

Podľa viacerých odborníkov však aj pri tejto otázke platí, je to veľmi individuálne. Reč je v tomto prípade predovšetkým o psoch, ktoré žijú v interiéri a do vonkajšieho prostredia vyrážajú v rámci venčenia či na vychádzky.

Tam je asi jasné, že špinavý psík skrátka potrebuje očistu. Už aj kvôli tomu, aby ste nemali odrazu z kresla či gauča zablatený kus nábytku. Niekedy však stačí psom vyumývať labky a jemne im prečesať srsť.

Podľa viacerých odborníkov je jasným znakom toho, že pes potrebuje kúpeľ, jeho zápach. Akonáhle ho už cítite, je čas. Niektoré menšie plemená však najväčšiu časť svojho života strávia práve zavretí v byte a takíto štvornohí miláčikov si vystačia s kúpeľom párkrát ročne. Môžete vytvoriť aj cyklus mesačného kúpania, ale vždy záleží od toho, ako budete vášho psíka vnímať, keď sa ku vám pritúli.

Kúpať psa je dôležité aj preto, lebo tento proces mu pomáha k obnove kožných buniek a zdravšej pokožke. Ale pozor – priveľa a pričasto narábať s vodou na psom tele môže spôsobiť vznik kožných alergií alebo vzniku plesňových ochorení.

Poradiť by ste sa mali s veterinárom, ktorý určí aj na základy rasy, veľkosti či povahy psíka, ako často by mal skončiť vo vani.

Tip: Pri kúpaní psa je dobré myslieť na jeden trik – najprv telo a potom hlava. Dôvod je jednoduchý. Psíci majú tendenciu otriasať hlavou akonáhle je mokrá. Najprv teda vyumývajte telo a opláchnite ho, hlavu si nechajte na záver.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #starostlivosť #pes #kúpanie

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...