Nevyhadzujte zvyšky v kuchyni. Toto všetko s nimi zvládnete!

Recyklovať je heslo modernej doby. Neplatí však len pre odpad, ako sú plastové fľaše, papier či sklo. Svoje miesto v tomto kolobehu majú aj potraviny. Či lepšie povedané, zvyšky z nich.

23.09.2017 18:00
domácnosť, konzervovanie, pesto, smoothie Foto:
Vždy existuje možnosť, ako využiť zvyšky jedál.
debata

Možno ani netušíte, koľko jedla by ste mohli ušetriť, ak by ste pouvažovali nad tým, že potravina môže mať aj „druhý život“. Tvrdý chlieb, kôra z citrusov, zemiakové šupky či nadbytok ryže. To všetko môžete použiť pri varení pokojne znovu. Samozrejme, ak už nejaké jedlo prekročilo záručnú lehotu, nie je vhodné pracovať s ním opäť na sporáku. Aj tu sa však otvára pestrá paleta možností, ako ho využiť.

Chlieb alebo staršie pečivo

Aj vy si najradšej pochutnávate na čerstvom chlebe či voňavých a chrumkavých bagetách. Smola je, že takéto niečo je možné naozaj len pár hodín po zakúpení priamo v pekárni. Pečivo skrátka rýchlo schne a už na druhý deň sa vám môže zdať menej chutné. Ak ho ponecháte na čerstvom vzduchu, veľmi rýchlo stvrdne. To však môžete zmeniť, pokiaľ sa rozhodnete pripraviť si napríklad chlieb vo vajíčku. Starší chlieb či rožky sú tiež vhodné na prípravu krutónov do polievky. Nakrájať ich musíte ešte pred úplným zatvrdnutím. Následne jednotlivé kúsky nasucho opečte na panvici. Krutóny môžete skladovať v sklenenom pohári, nezabudnite však na otvor na vetranie. Hoci pečivo rýchlo podlieha skaze v podobe plesne, takto upravené vydrží ešte o pár dní dlhšie a môžete ho využiť v polievkach či ako prílohu do šalátov. Úplná klasika je strúhanka z tvrdých rožkov. Domáca je vždy o niečo lepšia ako tá z obchodu, vyprážané rezne, karfiol alebo cuketa s ňou sú chrumkavejšie a voňavejšie.

Nedopité víno

Pár dní po otvorení je tento obľúbený alkoholický nápoj ešte pitný. Ak ho udržiavate v chladničke, predĺži sa doba na pár týždňov. Ale stáva sa aj to, že víno ste nedopili a chcete ho vyliať. Čo tak urobiť si vlastný vínny ocot? Je skvelý na trávenie, pomáha spomaľovať kvasné procesy v črevách, ale pôsobí priaznivo aj na hrdlo a dokonca vie bojovať s horúčkou. Ak si túžite vyrobiť vlastný, postačí vám víno, kameninová alebo sklenená nádoba a gáza. Víno nalejte a hrdlo fľaše či vrch nádoby prekryte gázou, aby doň nenapadali nečistoty. Uložte na tmavé a teplé miesto. Ideálna je teplota medzi 24 až 28 stupňami Celzia. Tak sa ideálne budú rozširovať octové baktérie. Asi liter vína vykvasí na ocot zhruba po piatich týždňoch, väčšie množstvo si pýta aj dlhší čas. Potom treba ocot precediť a naliať do fliaš. Ocot by mal byť uložený v chladničke, pretože sa tak obmedzí činnosť octových baktérií a nebude ďalej kysnúť.

Ryža

Ak z nedeľňajšieho obeda zostalo pol hrnca ryže, asi už nebudete mať chuť dojedať ju len tak nasucho. Riešenie je však veľmi jednoduché – pondelňajšia večera sa bude niesť v znamení rizota. Nejde síce o taliansku klasiku, ale slovenské domácnosti veľmi dobre poznajú rizoto, v ktorom hrá hlavnú úlohu zelenina, hrášok či huby, alebo kúsky osmaženého mäsa. Všetko len zmiešajte s ryžou, ktorú ste predtým prehriali v rúre alebo mikrovlnke. A chutné jedlo je hotové.

Paradajkový pretlak

Hoci paradajky vydržia aj niekoľko dní v chlade, ich doba trvanlivosti tiež nie je večná. Ak práve nemáte chuť robiť si cestoviny, váhate, čo s nimi. Pretlak však nájde svoje uplatnenie v akýchkoľvek omáčkach alebo polievkach – dokonca aj v čírych, ako je hovädzia či slepačia. Zmení im síce trošku farbu, ale výsledok bude chutný. Zaujímavou alternatívou využitia pretlaku je aj domáca zemiaková kaša s pridaním jeho zvyšku.

Ak máte prebytok byliniek, pripravte z nich... Foto: SHUTTERSTOCK
bylinky, bazalka, pesto Ak máte prebytok byliniek, pripravte z nich pesto do mrazničky.

Pesto

Udomácnilo sa aj v slovenských kuchyniach. Problémom je, že po otvorení sa pomerne rýchlo kazí. Nehovoriac o tom, ktoré si vyrábame po domácky – napríklad z medvedieho cesnaku. Jeho trvanlivosť sa ráta naozaj na pár dní. Pomoc je však jednoduchá. Ak máte pesta nadbytok, použite nádobky na ľad a nadávkujte ho po lyžičkách. Dajte zamraziť. Následne ho môžete používať do jedál a omáčok ako kocky, ktoré len vylúpnete zo silikónového obalu.

Zemiaky

Uvarili ste ich akosi priveľa? Či už nakrájané na kocky, alebo v podobe zemiakovej kaše, na druhý deň nikdy nechutia tak dobre, ako keď ste ich pripravili. Zemiaky sú však veľmi variabilná potravina a vy s nimi dokážete pripraviť niekoľko jedál. Slovenská kuchyňa má v ponuke hádam aj dve desiatky. Stačí zemiaky roztlačiť a zmiešať s múkou. Pripraviť tak môžete všemožné šúľance, párance, plnené gule alebo bobaľky, ale aj slané zemiakové pečivo. Výdatné raňajky ponúkne omeleta so zvyškami zemiakov. Uvarené kúsky najprv opečte na troške oleja či masla. Následne pridajte rozmiešané vajíčka a jednoduché jedlo môžete vyzdobiť a dochutiť kúskami syra, šunky či slaninky.

Bylinky

Niet nad dochutenie jedla pri varení čerstvou mätou, koriandrom či rozmarínom. Aj pri príprave letných kokteilov či nealko nápojov zlepší výsledný efekt mäta. Bylinky však majú svoju životnosť a tiež ich nemôžete používať vo veľkých množstvách – inak by chuť jedla či nápoja prebili. Zvyšky však rozhodne nemusíte vyhadzovať, pokiaľ máte trošku trpezlivosti. Jeden spôsob úpravy je klasické sušenie – v slovenských domácnostiach však trošku problematické. Jednoduchšie je bylinky zamraziť. Postup je jednoduchý – umyté a jemným prikladaním papierovej utierky vysušené bylinky rozdeľte do nádobiek na ľad. Zalejte troškou vody a vložte do mrazničky. V prípade potreby už potom kocky len vhoďte do omáčky, polievky či k dusenému mäsu. Ak chcete bylinku používať aj v šalátoch, ľadovú bylinkovú kocku nechajte najprv rozmraziť v malej nádobke.

Ovocie

Zvyšky ovocia, ktoré už začalo mäknúť a hnednúť, nemajú veru dlhé trvanie. Neváhajte teda a jednotlivé kúsky očistite a nakrájajte. Vložte do plastových nádob a zamrazte. Použitie je jednoduché – popularita šejkov či domácich smoothies je v poslednom období naozaj vysoká a práve mrazené ovocie bude ideálnou surovinou na to, aby ste si urobili zdravé a chutné smoothie napríklad aj v novembri.

Zvyšky z kávy použite ako hnojivo do kvetov. Foto: SHUTTERSTOCK
káva, hnojivo Zvyšky z kávy použite ako hnojivo do kvetov.

Domáce hnojivo na kvety

Áno, čítate správne – aj hnojivo sa dá vyrobiť zo zvyškov, ktoré ponúka každodenná činnosť v kuchyni. Reč je tentoraz o škrupinách z vajec a zvyškoch mletej kávy. Všetky obsahujú cenné látky (ako napríklad vápnik, draslík či fosfáty), ktoré vaše kvetiny ocenia. Zmes na prihnojenie domácej flóry v črepníkoch vyrobíte zmiešaním rozdrvených škrupín a kávových zvyškov.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #spracovanie #odpad z domácnosti #zvyšky

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...