Ako zorganizovať originálnu letnú párty? Vyberte si tému

Slnečné počasie, prázdniny a nablízku možno bazén či jazero - to sú ideálne podmienky na prípravu letnej párty. Jej súčasťou býva už aj grilovanie pod holým nebom. Hoci tento zvyk pochádza z Ameriky, teší sa čoraz väčšej obľube i u nás. Ako však také podujatie najlepšie zorganizovať?

05.08.2017 08:00
letná party Foto:
Leto je ideálny čas na bláznivú párty.
debata

Tradičná „barbecue party“, ako to vidieť v amerických filmoch, pozostáva najmä z prípravy hamburgerov, hotdogov či klobás, k čomu sa popíja pivo alebo kola. V Európe je však jedálny lístok zvyčajne pestrejší a prispôsobuje sa miestnej gastronómii. V našich končinách je preto úplne bežné, že sa podáva aj guláš, živánska, grilované kurčatá a ryby, cigánska, špíz, špekáčiky či zeleninový šalát. A z nápojov napríklad kokteily.

Problémom môže byť, kde letnú párty usporiadať. Nie každý má k dispozícii záhradu či dvor. S trochou fantázie sa to však dá vyriešiť. Grilovanie pod holým nebom možno totiž pripraviť aj v iných lokalitách – napríklad v kempingoch, na táboriskách, pri jazerách alebo na špeciálne vyhradených miestach v lese či parku. Samozrejme, záleží aj na počte hostí. Iné je pozvať zopár priateľov či najbližšiu rodinu a iné desiatky ľudí. V takom prípade sa už treba starať nielen o jedlo, ale aj o zábavu.

Ak ste si zaumienili zorganizovať poriadnu letnú párty pre viac návštevníkov, s programom a atmosférou, ako sa patrí, môžete sa inšpirovať tým, ako to zvyknú robiť v západnej Európe. Na začiatku je napríklad dobré rozoslať pozvánky – originálne, vtipné, s grafickou symbolikou leta, prípadne i s nejakým sloganom. Potom si treba premyslieť, aké jedlo a nápoje budete na párty podávať, akým spôsobom sa bude grilovať a tomu prispôsobiť nákupný zoznam.

Vymyslieť treba i vhodné dekorácie, čo je vcelku jednoduché. Ak chcete zachovať letný charakter podujatia, tak sa odporúča výzdoba z kvetín alebo okrasných kríkov. Ako osvetlenie možno použiť sviečky, lampáše alebo záhradné fakle, prípadne lampióny. Čo sa týka zariadenia, môžete siahnuť po kempingových stoličkách, ležadlách, pivných stoloch a laviciach, sedacích vakoch, vankúšoch alebo po matracoch. Chýbať by nemali ani slnečníky.

Pri plánovaní jedálneho lístka je dôležitý počet hostí. Treba rátať s tým, že každý skonzumuje priemerne 250 až 300 gramov mäsa – ženy, prirodzene, menej, nehovoriac o tom, že medzi hosťami môžu byť vegetariáni. Z toho je potrebné vychádzať pri plánovaní, koľko urobíte steakov, kurčiat, špízov, klobás či šalátov, koľko budete potrebovať chleba, pečiva, horčice, korenia atď. Pri nápojoch môžete zase počítať s tým, že priemerný hosť vypije 1,5 až dva litre tekutín. Postarať sa treba o drinky aj nealkoholické občerstvenie.

Samostatnou kapitolou je program. Ak ide o uzavretú skupinu priateľov či kolegov z práce, ktorí sa chcú iba porozprávať, tak si netreba lámať hlavu. Stačí len hudba v pozadí, prípadne do tanca. Keď je však hostí viac a sú medzi nimi aj deti, ktoré sa po čase môžu začať nudiť, organizátor by mal myslieť aj na to, ako ich zabaviť.

Niekedy to možno ľahko vyriešiť spievaním pri gitare, karaoke, športovaním (napríklad volejbalom alebo bedmintonom) či inými hrami (maľovaním na tvár, skákaním vo vreci, obliekaním zmrazeného trička vybratého z chladničky a podobne). Vhodnou súťažou môže byť tiež tombola, kde tradičné výhry možno nahradiť niečím originálnym alebo vtipným. To všetko závisí od fantázie organizátora. Čím lepšie bude mať nápady, tým krajšie budú spomienky na jeho letnú párty.

Na bazénovej párty sú odevom hostí plavky. Foto: SHUTTERSTOCK
party leto plavky Na bazénovej párty sú odevom hostí plavky.

Ako si správne vybrať tému

Letná párty, to nemusia byť len hlúčiky ľudí, ktorí spolu debatujú a hostia sa nachystaným jedlom. Ak má byť také podujatie jedinečné, malo by sa niesť v istom duchu. Už aj u nás sa preto pomaly začínajú presadzovať párty, ktoré sú na niečo zamerané. Tomu sa potom prispôsobuje celý ich priebeh, hraná hudba, jedlo či oblečenie hostí. V Amerike ich volajú „theme parties“, teda tematické párty, v Nemecku zasa „Motto-Partys“, pretože ide o akcie s určitým mottom alebo heslom.

Pri hľadaní takej „témy“ či „motta“ sa fantázii medze nekladú. Možno to napríklad poňať historicky a zorganizovať „oldies“ párty à la 80. roky, ale aj staršie, trebárs 60. roky (hippie party), prípadne dokonca 30. a 20. roky. Pri príprave takej akcie na to treba hostí upozorniť už pri pozývaní. Aby sa totiž na tematickej párty, dajme tomu v duchu 50. rokov, vytvorila správna atmosféra, ľudia by na nej mali napodobniť módu tých čias – aj v oblečení či účesoch. Nehovoriac o výbere dobových „šlágrov“ a „evergrínov“.

Ďalším spôsobom je venovať párty hudobnému štýlu – napríklad country, džezu, raggae, swingu, funky, rokenrolu či popu, prípadne konkrétnemu spevákovi či hudobnej skupine. Alebo sa inšpirovať exotickými krajinami a pripraviť „arabskú noc“ či „mexickú fiestu“. Experimentovať sa dá aj s oblečením. Hostí napríklad môžete vyzvať, aby prišli v najškaredších veciach, aké doma nájdu, alebo aby si dali na seba také kusy odevov, ktoré sa k sebe vôbec nehodia.

Priaznivci filmu môžu zase zorganizovať párty v duchu Hviezdnych vojen, Jamesa Bonda či Pána prsteňov, prípadne indiánsku, pirátsku, samurajskú, gangsterskú, hororovú alebo zombie párty. Ale pozor – ak sa na ňu hostia dostavia v príhodných kostýmoch, môže to tam nakoniec vyzerať ako na maškarnom bále.

V USA je populárna tiež tzv. pyžamová párty, spojená s prenocovaním na danom mieste. Pôvodne bola určená deťom, najmä v rámci narodeninových osláv, ale čoraz viac ju obľubujú aj tínedžeri a dospelí. Ak teda organizujete párty pre najmenších, môžete sa vydať i týmto smerom.

Námetov na tematické párty sú stovky, no keď chcete byť originálny, môžete si „tému“ vymyslieť sami. Vaši hostia to určite ocenia. Najdôležitejšie predsa je, aby sa na párty dobre bavili.

Inšpirujte sa: Príklady tematických párty

  • ABC párty – skratka pre „Anything but clothes“ (hocičo okrem oblečenia), párty pre odvážnych, ktorí sa neboja obliecť si namiesto šiat kartóny, sáčky, zabaliť sa do vlajky, plachty alebo do závesu.
  • Odkaz budúcnosti – organizátor zoženie starý sud, truhlicu alebo škatuľu a účastníkov párty už v pozvánke vyzve, aby si so sebou priniesli vec, ktorú by mali vidieť generácie v budúcnosti (napríklad noviny, knihu, fotky, list, topánku a pod.) Všetky predmety potom vložia do suda a zakopú v záhrade alebo na inom vhodnom mieste.
  • Bazénová párty – odevom hostí sú plavky, prípadne župan, väčšina diania prebieha v bazéne a jeho bezprostrednom okolí. Nápoje i jedlo sa môžu podávať priamo do bazéna, vo vode možno aj tancovať.
  • Stredoveká (rytierska) párty – hodí sa na historické miesta, ako sú hrady, zámky, ruiny či staré usadlosti. Hostia by mali prísť v historických kostýmoch, dobová by mala byť aj výzdoba a hudba. Program možno spestriť „rytierskym turnajom“ alebo rituálmi (pasovanie za rytiera a pod.).
  • Black & White Párty – čierno-biela párty je založená na kontraste týchto farieb. Taká by mala byť výzdoba aj odev pozvaných hostí, ostatné farby by sa nemali používať.
  • Hororová párty – ideálny dátum na jej organizovanie je piatok 13. Samozrejmosťou je „strašidelná“ dekorácia, starostlivo zvolená hudba a oblečenie hostí napodobňujúce hororové postavy (zombie, Dracula, Frankenstein, Gremlins, bosorky, strašidlá, duchovia, upíri atď.).
  • James Bond Párty (Párty 007) – jej príprava je nákladnejšia, ale námaha sa vyplatí. V zahraničí je zvykom privítať hostí červeným kobercom, odporúčaným odevom sú šaty a oblek. Dekorácia by mala obsahovať prvky známe z bondoviek a na nápojovom lístku nesmie chýbať suché martini. Hostia sa môžu zabaviť pri rulete, kartách alebo iných hazardných hrách, hostiteľka sa môže ujať úlohy „Bondovho dievčaťa“. Podávaným jedlám či nápojom možno dať názvy podľa bondovských filmov, napr. Doktor No, Goldfinger, Zlaté oko, Chobotnička či Diamanty sú večné.
  • Falošná párty – jej humor spočíva v zámernom klamaní. Organizátor každému hosťovi oznámi inú tému pripravovanej párty, takže všetci účastníci prídu vychystaní na niečo odlišné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #párty #grilovanie #grilovačka #letná zábava

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...