Tipy redaktoriek Pravdy: Ako si spestriť voľno počas prázdnin?

Dva týždne dovolenky či voľnejší režim v práci? Už je to raz tak - leto sa stáva ideálnym obdobím na dobiehanie restov. Knižných, filmových, skrátka kultúrnych. Tu sú tipy redaktoriek Pravdy.

15.07.2017 16:00
leto, more, oddych, dovolenka, čítanie, kniha,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Katarína Sedláková, vedúca prílohy Magazín Pravdy

John Boyne : Úžasná cesta Barnabyho Brocketa...

Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta od írskeho spisovateľa Johna Boyna je podľa mňa skvelá knižka na akékoľvek ročné obdobie. Na leto je príhodná obzvlášť, má sympatickú obálku, ako paperback nie je ťažká, no zato vás pobaví svojím humorom. Nedajte sa zmiasť, že cieľová skupina je označená ako 8+. Na humor predsa človek nie je starý nikdy. Barnaby Brocket je chlapec, ktorý je všetko, len nie normálny – odporuje totiž zákonom gravitácie a väčšinu času sa vznáša vo vzduchu. Narodí sa však normálnym rodičom, ktorých táto Barnabyho schopnosť rozčuľuje a berú to tak, že Barnaby tým testuje ich nervy. Aby im neodletel preč, skúšajú všetko možné – na prechádzky ho berú na vôdzke ako psa alebo mu dajú na chrbát ruksak zaťažený vrecami s pieskom. Jedného dňa však Barnaby nechtiac odletí… najskôr do Brazílie, neskôr do Ameriky, ocitne sa aj v Írsku a na ceste späť do rodnej Austrálie chvíľu pobudne aj v stredovesmíre… Ak máte zmysel pre uletené knižky, táto je pre vás ako stvorená. Je od autora bestselleru Chlapec v pásikavom pyžame a vydal ju Slovart.

Viera Hebertová, redaktorka online spravodajstva Pravda.sk

Dovolenku treba tráviť aktívne, vraví sa. Ale sú aj takí, ktorí iba ležia. Pri vode. Vraj. Pre tých odporúčam silný faktor a Annu Gavaldu: Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal. Kto by nechcel, však? 19 nonšalantných poviedok o tom, aký život naozaj je. Poviedková je aj kniha z pera Michala Šveca: Príliš málo paranoje. Ten názov, ten názov. No, nečítaj to. Respektíve, čítajte, ak si myslíte, že zdravý rozum nie je prežitok. V príšernom teple mi zavše zíde na um pár slov z piesne Laca Lučeniča Chladná ako zmrzlinový pohár… výborný soundtrack filmu Samotári. Kedy naposledy ste mali tú česť? Tak sa zamýšľam, čo by povedal Freud na môj výber titulov…

Bianka Stuppacherová, redaktorka prílohy Dobré zdravie v Pravde

Nádherne graficky zalomených kníh na kvalitnom papieri je dnes ako maku, v kníhkupectvách naozaj ťažko vyberať. Niekedy je to trochu horšie s ich obsahom. Ja som si tentoraz na dovolenku pripravila pre mňa trochu neštandardné čítanie, pretože „Maková knižka“, ktorú napísala moja priateľka, novinárka Mária Abrahámová, sa týka tak trochu zdravotníckej aj kuchárskej problematiky. Mak ma vždy fascinoval, pretože pre jedného je to zdravá potravina plná vápnika, pre iného droga, v mnohých krajinách je jeho pestovanie zakázané. Na Slovensku si jedlá bez maku nedokážeme ani predstaviť. Motív červených makových kvetov kvitnúcich pozdĺž koľajníc mám na obrazoch a usušené makovice dokonca vo váze doma. Autorka napísala vyše 220-stranovú knižku v spolupráci s farmárkou Gabrielou Čechovičovou a možno tam nájsť nielen makové recepty, ale aj publicisticky zaujímavý príbeh makových zrniek, tohto symbolu hojnosti. Po zjedení makovej štrúdle mám vždy úsmev ako veselá cyklistka, ale plné zuby ho nikdy mať nebudem!

Dorota Hudecová, vedúca prílohy Užitočná Pravda

Som síce milovníčkou severských detektívok a literatúry faktu, na dovolenke si však rada prečítam niečo vtipné. Dostala ma Marie Doležalová so svojou knižočkou Kafe a cigárko: aneb Historky z hereckého podsvětí, v ktorej opisuje, ako sa dá z blogu vytvoriť fenomén, ktorý sa stáva pre ľudí doslova drogou. Píše o známych ľuďoch spôsobom, že sa v historkách spoznávajú a tieto ich neurážajú, naopak, pobavia. A navyše, sama seba zhadzuje s takým šarmom a gráciou, že všetky jej chyby a trapasy si čitateľ zamiluje. Veľmi som sa tešila aj na novú knižku Evžena Bočeka Aristokratka na koni, v ktorej pokračujú problémy dedičov najchudobnejšieho zámku v Čechách. Aby pritiahli návštevníkov a mali na zaplatenie faktúr, prichádza rodina s projektom, v ktorom sa mladá aristokratka Marie III. pred zrakmi návštevníkov chystá, podľa vzoru svojich predchodkýň, predčasne zomrieť… Všetko je ale opäť inak a opäť za všetko môže knieža Schwarzenberg.

Vladimíra Gahérová, redaktorka kultúry denníka Pravda

Predstavte si celkom bežnú situáciu, v akej sa povedzme nachádzate práve teraz. Ak vám na nej nepríde nič zaujímavé, vedzte, že Virginia Woolfová by o nej dokázala napísať celú kapitolu. Svoj talent a brilantné pozorovacie schopnosti zaostrené na tie najmenšie detaily predviedla aj v románe K majáku, ktorý má zaslúžené miesto medzi najlepšími anglicky písanými románmi 20. storočia. Letná dovolenka je ideálnym miestom, kde sa možno pokojne ponárať do vnútorných pochodov jednotlivých postáv a najmä majstrovstva ich opisov. Za festivalovým tipom budete musieť vycestovať do Tasova pri Veselí nad Moravou. Na tohtoročnej Besede u bigbítu tam odohrá koncert môj nový hudobný objav – Anna von Hausswolff.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #koncert #festival #kniha #čítanie #relax #ženský magazín MiA

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....