12 štvorcových metrov detskej fantázie

12 až 15 štvorcových metrov - taká je štandardná rozloha detských izieb. A medzi štyrmi stenami by mala vaša ratolesť nájsť všetko, čo potrebuje. Od miesta na hranie cez tvorenie či učenie až po kútik na relax a spánok. Ako na to?

12.06.2017 17:00
debata

Nábytok rastie s deťmi

Detský nábytok – to sú najmä úžitkové predmety a hračky. A keďže deti rastú rýchlo, je vhodné siahnuť po kúskoch, ktoré rastú spolu s nimi. Stoličky, stoly, postele a dokonca už aj skrine dokážete niekoľkými jednoduchými úpravami prispôsobiť aktuálnym potrebám vašej ratolesti. Zvlášť si dajte záležať na výbere „rastúcej“ stoličky. Mala by totiž spĺňať aj funkciu starostlivosti o detskú chrbticu, ktorá je pri nesprávnom sede výrazne namáhaná. Štandardom by mala byť možnosť prispôsobenia nielen výšky sedadla, ale aj nastavenie samotnej chrbtovej opierky. Rastúci nábytok môžete zohnať už pre deti od štyroch rokov.

Praktický nábytok, ktorý...
nábytok, izba Praktický nábytok, ktorý "tastie" s deťmi, Bonami.sk.

Šetrite miesto

Deti sa v izbe potrebujú hrať. Ak ju však zapracete množstvom vecí, priestor sa výrazne zmenší. Pri menších detských izbách sa preto oplatí zvoliť modulový nábytok, ktorého jednotlivé časti môžete meniť alebo dokúpiť podľa narastajúcich potrieb dieťaťa. Praktickým nápadom je poschodová posteľ pre jedno dieťa, ktorej súčasťou sú napríklad zásuvky na uskladnenie vecí, stôl či priestor na hranie. Hore sa spí, dole sa zabáva, tvorí či učí.

Poschodová posteľ, pod ktorou je stôl aj miesto...
posteľ Poschodová posteľ, pod ktorou je stôl aj miesto na hranie, Feather & Black.

Kútik na relax

Izba je pre dieťa aj útočiskom, kde čerpá energiu. Preto je miesto na spanie a relax dôležité. Okrem postele s vyhovujúcim matracom myslite na nočnú lampu, prípadne stolík, na ktorý si dieťa uloží veci pred spaním. Takisto je dôležité celkové ladenie izby, aby farby nepôsobili rušivo. Stena pri posteli si pýta odtiene modrej či tmavej zelenej – tie majú na človeka upokojujúci účinok.

A nemôže chýbať posteľ - miesto na relax a...
posteľ, deti, izba A nemôže chýbať posteľ - miesto na relax a odpočinok, Bonami.sk.

Kam s hračkami?

Čím jednoduchší systém na uskladnenie hračiek a vecí dieťa v izbe má, tým rýchlejšie sa dopracuje k poriadku. Ľahko dostupné zásuvky, priestranné škatule na kolieskach či úložné škatule, ktoré šikovne zmiznú pod posteľou. Na drobné hračky sa zasa hodia závesné vrecká, ktoré treba umiestniť v dostupnej výške. Čím lepšie vymyslíte systém uskladnenia hračiek, tým menej práce s upratovaním budete mať.

Praktické úložné systémy by mali mať v detskej...
izba, deti Praktické úložné systémy by mali mať v detskej izbe svoje miesto, Ikea.

Článok vyšiel v ženskom magazíne MIA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #detská izba #ženský magazín MiA

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...