Päť chýb upratovania, ktoré váš byt robia ešte špinavším

Snaha udržiavať domácnosť v poriadku a čistote je vkódovaná do DNA mnohých žien. Ale niekedy si neuvedomujú, že robia aj veci, ktoré sú skôr kontraproduktívne.

11.06.2017 08:00
upratovanie, čistenie Foto:
Niekedy upratovať ako zmyslov zbavená je skôr na škodu.
debata (5)

Pri upratovaní si treba osvojiť určité zvyklosti a niektorých aktivít sa radšej vyvarovať. Toto je kvinteto najčastejších chýb, ktoré zvykneme robiť pri čistení nášho príbytku.

Vysávanie bez čistenia vysávača

Ako často vymieňate filter vo vašom vysávači, alebo ako často vyprázdňujete vrecko, ktoré zachytáva prach? Umývať a čistiť by ste mali aj trubicu, kefy na vysávanie zase treba po každom použití vyprášiť a vyčistiť drobnou kefkou, alebo ručne. Len tak zaručíte, že vysávanie nebude vlastne kolobehom návratu špiny do vášho príbytku.

Splachovanie toalety s otvorenými dvierkami

Pri čistení toalety zvykneme nechať pôsobiť prípravok, použijeme kefu a potom… spláchneme. To je však problém, ak to robíme so zdvihnutou doskou. Je to najľahšia cesta, ako baktérie rozptýliť do prostredia, ktoré ste predtým vyumývali. Ak máte wécé spojené s kúpeľnou, o to horšie.

Vlhká kefa na toaletu

Po umývaní toalety často kefu len tak zasunieme späť do držiaka. Rozumnejšie je však ju dostatočne opláchnuť a nechať vysušiť. Vo vlhkom prostredí sa množia baktérie a choroboplodné zárodky ako huby po daždi.

Čistenie pomocníkov na upratovanie

To, čo platí pri kefe alebo vysávači, sa dá aplikovať na každú jednu pomôcku na upratovanie. Metla, kefka, škrabka, hubka či handra – to všetko by ste mali pravidelne čistiť, dezinfikovať a meniť!

Umývanie okien v teplom počasí

Áno, aj toto je problém. Hoci si myslíte, že okná treba umývať práve vtedy, keď slniečko pekne páli. Lenže tým pádom sa vám rýchlo vysuší aj použitá voda či čistiaci prípravok na skle – výsledkom sú fľaky a škvrny na skle, ktoré výsledku určite nepomôžu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #teplo #chyba #upratovanie #prach #vysávanie #okná

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...