Predĺžte si rozkvitnutý máj vo vázach

Máj nie je len mesiacom lásky, ale aj časom záhrad potiahnutých kvetinovým kobercom. Pestré hlávky všemožných kvetinových druhov sa nemnožia len pred domom, ale aj vo vázach na stoloch.

07.05.2017 17:00
rezané kvety, kytica Foto:
Na jar si môžeme ozdobiť stôl nádherným a voňavým aranžmánom z kvetín.
debata

Kedysi patrili kytice skôr k výnimočným súčastiam domácností. Na stoloch pribúdali počas rodinných sviatkov alebo výročí, dekoratívnu funkciu im starostliví pestovatelia v rodinných domoch ponechávali skôr v záhradách. Aj vďaka nižším cenám, pestrej ponuke na trhoviskách či akciovým ponukám v rozličných supermarketoch si však dnes dokážeme skrášliť príbytok krásnymi rezanými kvetmi. Máj je obdobím, keď ešte doznieva sila žiarivých narcisov, nechýbajú tulipány, ale pridávajú sa aj pivónie, ruže, nevädze či modrice. Výber je skutočne pestrý a my si môžeme ozdobiť stôl či komodu nádherným a voňavým aranžmánom z kvetín.
Najčastejšia otázka pri tvorbe či kúpe kytice do domácnosti však znie – ako môže vydržať čo najdlhšie? Odpoveď znie jasne – aj rezané kvety si pýtajú starostlivosť. S ňou dokážu poskytovať radosť aj o niekoľko dní dlhšie.

Aby kvety vo váze vydržali čo najdlhšie

1. Rezané kvety si pýtajú zastrihnutie stonky. Ideálne každý deň. Mali by ste to robiť v zhruba 45-stupňovom uhle, ideálne ostrým nožom. Zaujímavosťou je, že zarezávať stonky je vhodné predovšetkým ráno. Niektorí odborníci schvaľujú aj večer. Počas dňa nedokážu kvety absorbovať toľko živín. Hneď po zrezaní by ste mali stonky ponoriť do vázy s vodou, aby sa neuzavreli cievy, ktoré zásobujú kvet vodou. Pri narcisoch platí, že by sa mali zrezávať priamo pod vodou

Stonky kvetov vo váze pravidelne zastrihnite. Foto: SHUTTERSTOCK
rezané ruže, kytica Stonky kvetov vo váze pravidelne zastrihnite.

2. Voda vo váze je hotové umenie – základom je, aby bola čerstvá. Meniť by ste ju mali denne, prípadne každé dva dni. Do vázy nikdy nenaberajte studenú vodu. Ideálna je vlažná. Rovnako ako si kytica pýta čistú vodu, prosí aj o čistú vázu. Vždy by ste ju mali dôkladne umyť a vydezinfikovať. Hladina vody v nádobe by nemala siahať až po okraj vázy, stačí zhruba do dvoch tretín nádoby. Stonku zbavte prebytočných listov, ktoré by boli pod vodou, oberú kvet o živiny a tiež rýchlo podliehajú hnilobným procesom.

3. Aj umiestnenie vázy s kyticou dokáže pridať či ubrať pár dní z jej životnosti. Priame slnko nie je správnou voľbou, rovnako to platí pri situovaní vázy do prievanu. Kvetom škodí oboje. V chladnejších mesiacoch roka treba byť opatrní s vázou blízko teplého radiátora. Ten sa podpíše na zníženej životnosti voňavej okrasy. Práve chladnejšie miestnosti kvetom svedčia. Pozor na vázu blízko košíka s ovocím – plody záhrad uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje vädnutie kvetov.

4. Výživa rezaných kvetov je dnes už často pribalená s kyticou, ktorú si zaobstaráte v kvetinárstve. Ak nakupujete rezané kvety na trhu alebo ich máte z vlastnej záhrady, pomôcť môžu aj domáce triky. Do vázy pridajte lyžičku kryštálového cukru, ktorý predĺži životnosť kytice. Podobné platí aj pri kamenci. Menej známe, no vraj osvedčené sú „babské“ recepty, ktoré navrhujú rozdrviť tabletu aspirínu či pridať do vázy s vodou pár kvapiek vodky.

5. Vädnutiu sa, samozrejme, nevyhne žiadna kytica. Je na vás, aby ste to mali pod kontrolou. Jednotlivé kvety treba pretriediť a vädnúce kusy odstrániť. V prípade kytice ruží platí, že pomôže tiež vodný kúpeľ. Ak sa objavili prvé ovisnuté hlavičky, celú kyticu môžete ponoriť do nádoby, prípadne vane s vlažnou vodou, životnosť kytice to predĺži o niekoľko dní.

6. Ak viažete, respektíve aranžujete a kombinujete kytice sama, dajte pozor na to, ktoré kvety sa znesú. Je známe, že pridávanie tulipánov či ľalií do pestrých aranžov iným kvetom až tak neprospieva Tiež nie je dobré mixovať kvety, ktoré majú rôznu dĺžku životnosti, čo platí napríklad o mixe tulipánov a narcisov.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kytica #váza #ženský magazín MiA #rezané kvety #starostlivosť o kvety

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...