Čo by ste mali v kuchyni (a domácnosti) pravidelne meniť?

Možno tušíte, kde sa doma najviac hromadia baktérie, ale venujete tomu dostatočnú pozornosť? Tu je 5 vecí, ktoré treba meniť najčastejšie.

27.03.2017 17:00
jedlo, kuchyňa, plast, dóza Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hubka na riad

Nečakajte až do momentu, kým z penovej hmoty cítiť nepríjemný zápach – to je už finálne štádium a nepomôže ani to, ak na ňu nalejete o trošku viac saponátu. Hubky pri klasickom umývaní by ste mali meniť zhruba každý týždeň. Baktérie sa totiž na nich množia naozaj veľmi rýchlo. Na viac znečistené hrnce či panvice používajte extra „drôtenku“, prípadne majte jednu hubku len na silne znečistený riad.

Doska na krájanie

Či už je plastová, alebo drevená, meniť by ste ju mali aspoň raz ročne, pri častom používaní pokojne aj každých šesť mesiacov. Mikróby a baktérie, ktoré sa zhromažďujú v drobných zárezoch, nedokážete zlikvidovať.

Plastové dózy

Ak ich využívate na dennej báze a nosíte si v nich napríklad obed či desiatu do práce, mali by ste ich meniť každé tri mesiace. Dôvodom je zloženie plastu, ktorý sa postupne (často pri prihrievaní) uvoľňuje do potravín a môže byť pre vaše telo škodlivé.

Odkvapkávač na riad

Najčastejšie plastový kus kuchynskej výbavy sa veľmi rýchlo zanáša vodným kameňom a baktériami. Ak tomu chcete predísť, po každom umytí riadu, ich nechajte odkvapkať, ale následne ich utrite do sucha a vložte do políc. Zvyšky tekutiny z odkvapkávača vylejte, opláchnite ho pod tečúcou vodou a dôkladne vysušte. Pri takej údržbe ho môžete meniť raz za 6 až 12 mesiacov.

Kefa na toaletu

Raz za pol roka by ste mali do domácnosti kúpiť novú kefu na čistenie vášho WC. Určite vás neprekvapí, že tento nástroj na čistenie sa plní baktériami pri každom použití. A to aj napriek tomu, že môžete používať silné chemické čistidlá pri jej využívaní.

Článok vyšiel v ženskom magazíne Pravdy MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #domácnosť #kuchyňa #baktérie #toaleta #ženský magazín MiA #nečistoty

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...