Kuchyňa ako z reklamy? Poriadok praje pripraveným

Nablýskaná kuchynská linka alebo sporák, z ktorého by ste mohli rovno obedovať? Ako udržať v kuchynskom priestore poriadok?

26.03.2017 18:00
kuchyňa, riady, tanier, čistota, domácnosť,... Foto:
Odborníci radia dbať na čistotu a hygienu v kuchyni s oveľa vyšším nasadením.
debata

Tvrdiť v 21. storočí, že kuchyňa je kráľovstvom ženy, trochu zaváňa predpojatou predstavou o rozdelení úloh pohlaví v spoločnosti. Jedno je však isté. Či už ste pri sporáku vystáli do zeme dieru svojou častou prítomnosťou, alebo patríte k tým ženám, ktoré rúru na pečenie obchádzajú míľovými krokmi, na čistote vám záleží.

Miesto, kde to žije

Kuchyňa často patrí medzi najčastejšie využívané miestnosti v dome či byte. Popri jedení a varení sa v nej stretáva celá rodina. Je to priestor, kde sa často zložíme s taškou po návrate z práce, alebo kam mierime v neskorých nočných hodinách, keď sa vraciame z firemného večierka. Aj preto nie je asi prekvapivé, že odborníci radia dbať na čistotu a hygienu tejto časti domácnosti s oveľa vyšším nasadením.

Základom je udržiavanie čistých povrchov – či už v prípade elektrického alebo plynového sporáka, ale tiež kuchynskej linky alebo stola a barového pultu. Malo by byť samozrejmosťou, že plochu sporáka utrieme po každom použití a rovnako by sme mali postupovať, ak si napríklad pripravujeme raňajky na kuchynskej linke.

Nechať zaschnúť škvrnu od jedla, kávy či čaju sa určite nevypláca. Najmä farebnejšie fľaky sa totiž môžu na kondícii kuchynského nábytku podpísať naveky. Pravidelné čistenie (ideálne pomocou navlhčených utierok určených na domácnosť) predlžuje životnosť vašej linke, ale tiež napríklad jednotlivým spotrebičom.

Kam s odpadkami?

Menej priestoru v dnešných domácnostiach je dôsledkom toho, že do kuchyne často umiestňujeme odpadkové koše. Hoci sú skryté napríklad v kuchynskej linke pod umývadlom, po otvorení zásuvky nás môže poriadne ochromiť nepríjemný zápach či dokonca pleseň. Ak sa tomu chcete vyhnúť, nehádžte biologický odpad do koša prítomného priamo v kuchyni. Odpadky by ste mali vynášať aspoň raz za tri dni a samotnú nádobu čistiť aspoň raz týždenne. Hoci v koši zvyknete používať plastové vrece, ani to nezabráni, aby baktérie neprenikli do okolia. Preto je dobré nádobu na odpadky dôkladne a pravidelne umývať.

Odpadky by ste mali vynášať aspoň raz za tri dni. Foto: SHUTTERSTOCK
odpad, smeti, banánová šupka, čistota, smetný kôš Odpadky by ste mali vynášať aspoň raz za tri dni.

Pravidelnosť je základ čistoty

Popri dennej hygiene by nemalo chýbať v kuchyni pravidelné „veľké“ upratovanie. Možno aj vy máte ešte v živej pamäti, ako ste doma raz za rok strihali kockovaný papier a vkladali ho do poličiek. Popularita rozličných dóz a dôkladne uzatvárateľných obalov túto dávnu módu zlikvidovala, aj dnes je však dobré príležitostne obsah políc vyložiť a vydezinfikovať ich horúcou vodou so saponátom.

Mnohé gazdinky sa stále pýtajú, ako často odmrazovať mrazničku alebo čistiť chladničku. Moderné technológie v týchto zariadeniach už pracujú vo váš prospech, ale dezinfekcia nikdy nebola na škodu. Opäť sa osvedčia napríklad dezinfekčné obrúsky alebo klasická navlhčená utierka, ktorou môžete pretrieť vnútorné aj vonkajšie steny spotrebičov. Špeciálnou kategóriou je digestor. Odsávač vzduchu sa pravidelným používaním zanáša a často sa v ňom hromadí maz a olej. Vyčistiť mriežku digestora a jeho povrch by ste mali raz týždenne a odnímateľné časti môžete oplachovať priamo v umývadle.

Ako často čistiť spotrebiče?

  • Chladnička – zmesou vody a jemného umývacieho prostriedku by ste mali umyť vnútro chladničky aspoň raz mesačne. Nezabúdajte tiež dbať na životnosť skladovaných potravín. Dbajte najmä na spodné police na ovocie či zeleninu.
  • Rúra na pečenie – na trhu sú už aj spotrebiče so samočistiacim mechanizmom. Ak ho vaša rúra nemá, po každom použití z nej odstráňte zvyšky jedla či omrviniek. Raz za 2 až 4 týždne by ste mali steny rúry prejsť vlhkou handrou namočenou v zmesi vody a saponátu. Následne umyť ešte čistou vodou.
  • Mikrovlná rúra – vždy ju očistite, ak pri zohrievaní ofŕka niektoré z jedál steny. Nezabúdajte používať špeciálnu pokrievku na ohrievanie, aby ste túto situáciu eliminovali. Mikrovlnku čistite raz týždenne s vlhkou dezinfekčnou utierkou.
  • Odšťavovač – asi neprekvapí, že ho treba čistiť po každom použití. Zaschnutá dužina z ovocia sa odstraňuje veľmi ťažko a farbivo z jednotlivých prísad veľmi ľahko znečistí spotrebič. Raz týždenne ho môžete vyčistiť zmesou vody a octu.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #spotrebiče #kuchyňa #poriadok #čistota #ženský magazín MiA

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...