Ste hostiteľka? Na čo netreba zabudnúť?

Ak čakáte hostí, týchto päť tipov vám môže všetko zvládnuť.

19.12.2016 09:00
pivo, oslava, krčma, alkohol Foto:
Pozvali ste k vám zopár priateľov?
debata

Plánujte

Aby sa všetko podarilo a hostia sa u vás nielen dobre cítili, ale aj skvelo najedli, musíte mať všetko naplánované. Podľa počtu ľudí si urobte nákupný zoznam, ak prídu aj s deťmi, myslite aj na ne – stačia im zvyčajte cestoviny s omáčkou, na špeciálne delikatesy si neportpia a vy by ste sa zbytočne trápili. Mali by ste vedieť, kto je napríklad alergik, kto neje mäso, kto mliečne výrobky. Aby nikto nezostal počas večera s prázdnym tanierom.

Zamerajte sa na prestieranie

Aj stolom môžete očariť. Popustite uzdu fantázii pri dekorovaní stola, nechajte si záležať na farbách, sviečkach, príbore. Aj jemné detaily urobia z pohostenia obrovský zážitok. Samozrejmosťou by malo byť, že na sklenených pohároch nezostanú čmuhy z umývačky, všetko by sa malo lesknúť.

Koľko chodov ponúknuť?

To je veĺmi individuálne. Ak máte naozaj veľa hostí, vaša kuchyňa zrejme nezvládne tri chody. Úplne postačí hlavné jedlo a dezert. Ak navyše k jedlu ponúknete chutný šalát, hosťom polievka chýbať nebude. Nechajte si záležať na výbere vína k jedlu, ponúknite naozaj také, ktoré bude chutiam na stole lichotiť. Aj keď chcete očariť, hosťom podávajte jedlo, ktoré už máte overené. Novinky najskôr vyskúšajte v malom , až potom sa pustite do ich prípravy vo veĺkom.

Stôl nenechajte prázdny

Ak už odnesiete zo stola aj dezert, stále by malo byť pre hostí čosi na ponúknutie. Či už niečo slané alebo sladké, len s pohárom ich nenechávajte. Je príjemné, ak majú pod nosom stále čosi na zahryznutie.

Prijmite pomoc

Ak vám ktokoľvek z hostí ponúkne pomoc, neodmietnite ju. Nielenže vám napríklad podávanie jedla pôjde rýchlejšie, ale posedenie s hosťami si aj vychutnáte. Hoci ste hostiteľka, nemalo by zostať všetko na vašich pleciach, predovšetkým, ak je hostí priveľa. Drobné úlohy prenechajte kľudne hosťom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #večera #pohostenie #pozvanie #prestieranie #hostia

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...