Nežne prírodný aj tajomne barokový - aké sú trendy stromčeka Vianoc?

Nežný a poeticky prírodný, mysteriózne barokový či v červených a bronzových farbách odkazujúcich na tradičné remeslá, aj v takých štýloch môže byť tento rok ozdobený vianočný stromček.

16.12.2016 11:00
debata
Vianočný stromček môže byť tento rok aj biely,... Foto: SHUTTERSTOCK
Vianočný stromček môže byť tento rok aj biely, prípade s tónmi ružovej či sivej. Vianočný stromček môže byť tento rok aj biely, prípade s tónmi ružovej či sivej.

Tohtoročné trendy v zdobení stromčekov predstavuje napríklad aj galéria v zámku vo Vizoviciach na Zlínsku v susednom Česku. Vianočná výstava však ukazuje aj tradičné spôsoby skrášľovania vianočných stromčekov.

Hoci návštevníci hľadajú v galérii inšpiráciu, len málo ľudí si každoročne zdobí stromček podľa aktuálnych trendov, ktoré vždy určuje Európska asociácia floristov a výrobcov dekorácií. Tá vydáva odporúčania ohľadom štýlu, farieb i použitých materiálov.

Jeden z tohtoročných trendov je Prírodný sen. „Je inšpirovaný prírodou v jej jemnosti, nežnosti ich súčasťou a veľmi poetického vyznenia. Farby sú tlmene pastelové, prevažne bielej, ružovej a napríklad šedej,“ uviedla Iva Mynářová, autorka výstavy.

Trend pomenovaný Naozaj pravé odkazuje na zručnosť ľudových remeselníkov, pravdivosť ich práce, poctivosť výrobkov. „Aj farebná paleta odkazuje k tradícii, je tu červená, bronzová a ďalšie farby vedúce k remeselníckym zdrojom,“ povedala Mynářová.

Trend Vizionárske baroko je mysteriózny a tajomný výberom a kombináciou farieb, precízny v detaile, zanechávajúci monumentálny dojem rovnako ako barokové umenie. Tento trend sa vo farbe inšpiruje kovmi a dekory sú až architektonické," uviedla autorka výstavy.

Trend Energia divočiny sa inšpiruje farbami ošlahaného dreva a starej kože, kombinujú sa v ňom prírodné a industriálne vplyvy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #príroda #výstava #remeslá #Vianoce #trend #Baroko #vianočný stromček #zdobenie

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....