Domáce čistenie bez chémie

Pri čistení, umývaní či praní môžete využiť aj alternatívne prípravky, ktoré sa osvedčili rokmi a ktorých efekt niekedy prekoná aj drahé výrobky z obchodu.

01.12.2016 17:00
čistiace prostriedky, upratovanie Foto:
V kuchyni nájdete hneď niekoľko prostriedkov na čistenie bez chémie.
debata

Citrón – dokáže eliminovať pachy, takže sa často používa len ako dezodorant. Mnoho gazdiniek však nevie, že s ním možno vyčistiť vaňu, vodovodné batérie alebo záchodovú misu. Funguje tiež pri čistení škvŕn na antikorových príboroch alebo medenom riade.
Sóda bikarbóna – tento prášok je taký univerzálny, že vás to prekvapí. Pri čistení stačí trochu nasypať na špongiu a pretrieť špinavý alebo dokonca pripálený povrch. Jedlá sóda vyčistí aj mikrovlnnú rúru alebo mastné škvrny na podlahe či drevených povrchoch. Pomáha tiež pri upchatých odtokoch alebo zanesených batériách v kúpeľni.
Jablčný ocot – pomáha pri odstraňovaní vodného kameňa na vodovodných kohútikoch. Keďže pôsobí ako rozpúšťadlo, odstráni aj škvrny z lepu na pohároch alebo fľašiach, fľaky z vosku alebo z atramentového pera a ceruziek na stene v detskej izbe. Leští povrchy a dokáže odstrániť škvrny z rozmanitých materiálov.

Namiesto tréningu!

Vedeli ste, že aj jednotlivé činnosti v rámci upratovania môžete vnímať ako súčasť fyzického tréningu? Pokojne môžete vynechať pravidelnú návštevu fitnescentra a namiesto toho polhodinu vysávať – spálite pritom zhruba 180 kalórií. Umývanie podlahy v 30-minútovom intervale sa rovná 200 kalóriám a tréningu ramien, bicepsov či hrudníka. Ak ste sa náhodou rozhodli maľovať, výdaj energie bude podobný – za hodinu spálite 400 kalórií.

Tri P pre perfektný poriadok

1. Pravidelnosť – je základom udržiavania poriadku. Ak máte rituál víkendového upratovania, držte sa ho. Základom je utierať prach, vysávať a umývať podlahy, prať bielizeň. Ak s tým budete otáľať, špina sa roznáša a jej obsah znásobuje.
2. Pomocníci – neupratujte sama. Do domácich prác treba zapojiť aj ratolesti. Niektoré činnosti možno neurobia na sto percent, ale ich podiel na upratovaní uľahčí život vám a tiež zvýši ich pracovnú morálku. Pridať by sa mal aj manžel.
3. Podpora – a to technická, milé dámy! Dnes už sú na trhu mnohí elektronickí (a robotickí) pomocníci, na ktorých stačí stlačiť gombík a upratujú sami. O čistú podlahu sa tak môže pravidelne starať robotický vysávač alebo mop.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #čistiace prostriedky #upratovanie #ženský magazín MiA

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....