Upratujte s rozumom, vyhnite sa stresom

S predvianočným ošiaľom naháňania sa za darčekmi sa stres prenáša aj do našich domácností. Ak aj vy patríte k tým, ktorí chcú, aby sa všetko blyšťalo a žiarilo čistotou, čítajte ďalej...

27.11.2016 17:10
upratovanie, čistenie Foto:
Uvedomiť si treba, že sa nedá stihnúť všetko naraz.
debata

Udržiavať poriadok v domácnosti bolo odjakživa jednou z mantier slovenských gazdiniek. Väčšiny z nich. Ak sa k tomu pridal ešte faktor veľkých sviatkov, intenzita snahy doviesť všetko do dokonalosti sa blížila na maximum. Dnes sme možno trochu poľavili z nárokov a už sa nestresujeme umývaním okien a tepovaním kobercov v chladnom počasí blížiacej sa zimy, ale upratovanie je stále vo väčšine domácností témou nasledujúcich dní. Pripravte sa na to a zvládnite ho bez stresu.

Základom je plán

Ak veci robíme bezhlavo a nárazovo, skôr či neskôr čelíme nervozite a podaktorí možno aj kolapsu. Povinnosti sa totiž nakopia a výsledok sa zdá v nedohľadne. Uvedomiť si treba, že sa nedá stihnúť všetko naraz. Pokiaľ chcete robiť v domácnosti veľké upratovanie, musíte sa pripraviť na to, že nezaberie hodiny, ale možno niekoľko dní. Dobré je naplánovať si jednotlivé aktivity počas víkendov. Časť práce síce môžete absolvovať aj počas pracovného týždňa. Ale kto túži mieriť z jednej „šichty“ do ďalšej?
Pokiaľ máte v pláne napríklad veľký zásah do kuchynských políc či špajzy, vyčleňte si na to jedno predpoludnie. Popri tom môžete stihnúť napríklad pranie záclon a závesov či posteľných obliečok a vankúšov. Vysávanie alebo umývanie podlahy by ste mali robiť priebežne, keďže práve podlaha sa špiní v byte najrýchlejšie. Ak je reč o vyblýskanom príbytku počas Vianoc, musíte počítať s tým, že práve vysávač a mop sa ocitnú vo vašich rukách možno ešte pár hodín pred príchodom sviatočnej atmosféry.

Upratuje celá rodina

Najčastejším zdrojom vyčerpanosti a stresu u žien býva dôvod, že všetko si berú na svoje plecia. Zakorenené predstavy o tom, že práve nežné pohlavie musí udržiavať poriadok pod rodinnou strechou, síce ešte pretrvávajú, ale uvedomte si jedno: Lov mamutov sa skončil a máte právo žiadať pomoc od tých najbližších. Kým napríklad žehlenie alebo leštenie kuchynskej linky si asi rada ponecháte vo vlastných rukách, deti by mali vedieť, ako si upratať hračky, tie staršie už priložiť ruku k vysávaču alebo vedru s handrou na utieranie prachu.
Protestom sa asi nevyhnete, tínedžerská lenivosť sa likviduje ťažko. Nie je to však nesplniteľná misia. Pri spoločnom upratovaní sa navyše môžu budovať rodinné väzby, cit pre pomoc iným či súdržnosť medzi súrodencami. U detí sa vytvára zmysel pre zodpovednosť a dôležitý je aj efekt deľby práce.

Pomôcť môžu prístroje aj živé ruky

Máte výčitky svedomia, že nestíhate upratovať a po náročnom dni siahate po prachovke o deviatej večer? Je to zbytočné. Možnosť riešenia ponúkajú už roky rozličné upratovacie služby, prípadne sa medzi známymi rozdáva číslo šikovnej a spoľahlivej „panej na upratovanie“. Hoci niektoré ženy bojujú s vnútornou dilemou, či do vlastného hniezda vpustiť upratovať cudzieho človeka, úroveň služieb a ich kvalita môžu hovoriť v prospech áno. Záleží len na vás, či z toho urobíte pravidelné návštevy, alebo sa obrátite na takúto firmu v časoch najväčšieho stresu. Pred Vianocami však treba myslieť prezieravo a objednávať si služby už pár týždňov vopred. Ušetrí vám to stres a často len za pár eur prinesie aj pocit spokojnosti z dokonale vyblýskanej domácnosti.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #upratovanie #stres #čistota #vianočné sviatky #ženský magazín MiA

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....