Nenechajte sa v obchode oklamať! Čo si všímať pri nákupe mäsa a rýb?

12.11.2016 14:00
nakupovanie, mäso, hydina
Podľa možností kupujte radšej čerstvé mäso a živé ryby. Autor:

Pri nákupe mäsa a rýb si treba dávať pozor najmä na ich vzhľad.

Ako má vyzerať čerstvé mäso?

Hydinové mäso má mať smotanovožltú farbu s jemným nádychom do ružova. Na mäse sa môže objaviť aj žltý nádych, ktorý neznamená, že mäso je nevyhovujúce. Môže ísť o vyšší podiel kukurice v kŕmnej zmesi alebo to zapríčiní spôsob chladenia.

Bravčové mäso má mať svetloružovú farbu. Zväčša je mäso balené vo fólii a jednotlivé kúsky sú poukladané na seba. To môže spôsobiť, že po otvorení môžu mať jednotlivé kúsky zmenenú farbu, môžu byť mierne sivé. Po ich oddelení však na vyhovujúcom mäse tieto škvrny zmiznú a mäso zostane ružové.

Hovädzie mäso sa vyznačuje tmavočervenou farbou, čím je zviera staršie, tým je farba tmavšia, čo však nie je chyba. Okolo červeného mäsa je tuk. U mladších zvierat je tento tuk bielej farby, u starších zvierat je tuk žltkastý.

Ak chcete mať istotu, že kupujete mäso slovenské, nájdite na etikete:

Zabité: v Slovenskej republike
Delené: v Slovenskej republike
Pôvod: Slovenská republika

Čo sledovať pri rybách

Podľa možností kupujte radšej živé ryby. Ak to nejde, stavte na ostražitosť.

Mäso čerstvej ryby by malo byť pružné, žiabre ružové a koža mierne slizká. Vpadnuté oči, škvrny pod žiabrami alebo zhnednuté žiabre a hnedý nádych kože hovoria jasne: rybu nekupujte. Vo všeobecnosti sú u rýb znakom čerstvosti oči, nesmú byť zakalené.

Losos je ryba, ktorá nevydrží dlho čerstvá. V obchode kupujte lososa, ktorý má krásnu ružovú farbu. Po stlačení mäsa by malo opäť rýchlo „vyskočiť“ naspäť. Ak na rybe spozorujete malé hnedé škvrny, losos čerstvý nie je. Priveľmi mazľavá a neprirodzene zafarbená koža do siva či do žlta je takisto znakom, že ryba má najlepšie časy za sebou.

Kapor je čerstvý vtedy, ak má nezakalené, jasné oči a nedá sa z nich zoškrabať zelená blana.

Pstruh patrí k rybám extrémne rýchlo podliehajúcim skaze. Čerstvý pstruh je pružný a žiabre má ružovočervené.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#mäso #Ryby #vzhľad #nakupovanie #čerstvé potraviny #ženský magazín MiA
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Ak máte chuť na čokoládu, dajte si ju a neobmedzujte sa.
Šetrite s rozumom, avšak nie na tých nesprávnych...

+ Hydratujte svoju pokožku, po lete to naozaj potrebuje oživenie.
Pokúste sa sústrediť na svoju prácu a...