Ako skladovať jednotlivé druhy zeleniny a ovocia?

Poradíme vám, aby dopestovaná úroda nevyšla navnivoč.

30.09.2016 11:00
koreňová zelenina, skladovanie, jeseň Foto:
Koreňovú zeleninu môžeme skladovať aj pri nižších teplotách.
debata

Koreňová zelenina

Mrkvu, petržlen či zeler alebo zimnú reďkovku je ideálne uložiť do vlhkého piesku. Niektorým pestovateľom sa osvedčili aj drevené piliny – vňať treba odstrániť, zelenina sa vrství v debničke a zasypáva sa vrstvami piesku, perlitu alebo pilín. Na uskladnenie treba vyberať dobre vyvinuté a nepoškodené korene.

Zemiaky

Uskladňovať sa odporúča najmä neskoršie odrody. Po vykopaní plodov zo zeme by ste im mali nechať dva dni na preschnutie a následne ich presunúť na pár týždňov do suchého priestoru, aby sa im zacelili rany a spevnila sa šupka. Následne ich môžete presunúť do tmavej a chladnej miestnosti – ideálne uložené v drevenej debničke s otvormi po bokoch aj naspodku. Pozor však na to, aby neboli skladované na mieste, na ktorom počas zimy klesne teplota k nule. Zemiaky potom zosladnú a zmenia chuť.

Kapusta

Hlúbová zelenina sa skladuje dobre a vydrží dlho, ak má vhodné prostredie aj podmienky. Ideálne je hlávky (max do 2,5 kilogramu) nechať preschnúť na vzdušnom mieste pár dní. Zrežte hlúb na zhruba tri centimetre a nechajte hlávkam pár obalových listov. Optimálna teplota skladovania je 0 stupňov, čo platí aj pre kaleráb alebo kel.

Cibuľa a cesnak

Obom plodinám svedčí suché a chladné miesto. Vyššia teplota zrýchľuje ich kazivosť – zmäknú, zhnednú alebo splesnivejú. Cibuľu aj cesnak po vybratí zo zeme nechávame presušiť na vrecovinovej látke. Dôkladne presušené plody aj s vňaťou môžete zapliesť a zavesiť v komore, neurobíte zle však ani vtedy, ak plody budete skladovať v debničke „naležato“.

Jablká

Chladné a vlhké miesto – ideálne na polici na ovocie alebo v debničke vystlanej vlnitým papierom pekne vedľa seba. Pre jablká platí, že im životnosť predĺži správny prístup. K nemu patrí tiež pravidelná kontrola a odstraňovanie plodov, ktoré začali nahnívať. Zároveň však treba udržiavať skladovací priestor vlhký.

Hrušky

Niektoré odrody je možné skladovať a užiť si ich chuť aj po pár týždňoch od zberu. Platia pri nich podobné postupy ako pri jablkách. Zaujímavosťou je, že kým jablká sa v prepravkách ukladajú stopkou nahor, pri hruškách je to naopak.

Tri kľúčové slová správneho skladovania

Tma
Tmavé priestory sú vhodné na skladovanie. Plody totiž môžu pôsobením svetla meniť svoju farbu či tvrdosť a rýchlejšie sa kazia.

Chlad
Teplota pri skladovaní zeleniny a ovocia sa môže líšiť v drobných odchýlkach, ale vo všeobecnosti platí, že plodom vyhovuje skladovanie v teplote 1 až 4 stupne Celzia (zemiakom o niečo vyššie, niektorá hlúbová zelenina zvládne aj nulu či malú mínusovú hodnotu). Chladné a vlhké prostredie je pre skladovanie ideálne.

Vzduch
Pre dlhšie udržanie konzumného stavu plodov je dôležité, aby mali zabezpečené vetranie. Miestnosti bez prístupu vzduchu a jeho cirkulácie nie sú vhodné, rovnako ani hermetické uzatváranie zeleniny v plastových vrecúškach alebo nádobách.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #ovocie #zelenina #skladovanie #ženský magazín MiA

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...