Ako používať bylinky pri varení?

Vypestovali ste si bylinky na balkóne? Poradíme vám, ako ich najlepšie použiť pri príprave jedla.

11.08.2016 17:00
bylinky, koreniny, dochucovanie Foto:
Odtrhnuté bylinky dajte do mikroténového vrecka a vložte do chladničky.

Ak vyberáte bylinky ku pokrmom, dávajte pozor na to, aby sa ich chute vzájomne nepomiešali a aby ich množstvo neprebilo chuť a vôňu konkrétneho jedla. Cieľom dochutenia bylinkami je pokrm ozvláštniť a pridať mu čosi navyše.

Bylinky v kuchyni používame čerstvé, sušené či mrazené, v závislosti od konkrétneho druhu a ročného obdobia.

Sušené bylinky je vhodné do jedla pridať na začiatku či v polovici varenia, aby sa látky z nich stihli vylúhovať.

Čerstvé bylinky pridávajte až na záver varenia, aby sa tepelnou úpravou neznehodnotili účinné látky v nich obsiahnuté. Počas sezóny siahnite skôr po čerstvých bylinkách.

Ak použijete pri varení bylinky, soľ a ďalšie dochucovadlá dávkujte opatrne. Rozhodne voľte menšie množstvá ako pri varení bez byliniek.

Zvyknete dať odtrhnuté bylinky do pohára s vodou a máte ich po ruke na kuchynskej linke? Je to chyba, pretože stonky byliniek začnú čoskoro vädnúť a zahnívať. Lepšie spravíte, ak ich v mikroténovom vrecku vložíte do chladničky.

Sušené bylinky skladujte v tmavých sklenených dózach, aby neprišli o chuť a arómu.

Ak čerstvé bylinky zmiešate s olejom, skvelo ladia s tepelne upraveným jedlom.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #balkón #koreniny #dochucovanie #ženský magazín MiA

+ Vyčistite si myseľ, potrebujete uvažovať triezvo s chladnou hlavou.
Vydržte v práci ešte dnes, zajtra budete mať...

+ Vyberajte si správny krém na leto, nespáľte si tvár.
Chopte sa príležitosti a využite ju naplno....