Ak vyberáte bylinky ku pokrmom, dávajte pozor na to, aby sa ich chute vzájomne nepomiešali a aby ich množstvo neprebilo chuť a vôňu konkrétneho jedla. Cieľom dochutenia bylinkami je pokrm ozvláštniť a pridať mu čosi navyše.
Bylinky v kuchyni používame čerstvé, sušené či mrazené, v závislosti od konkrétneho druhu a ročného obdobia.
Sušené bylinky je vhodné do jedla pridať na začiatku či v polovici varenia, aby sa látky z nich stihli vylúhovať.
Čerstvé bylinky pridávajte až na záver varenia, aby sa tepelnou úpravou neznehodnotili účinné látky v nich obsiahnuté. Počas sezóny siahnite skôr po čerstvých bylinkách.
Ak použijete pri varení bylinky, soľ a ďalšie dochucovadlá dávkujte opatrne. Rozhodne voľte menšie množstvá ako pri varení bez byliniek.
Zvyknete dať odtrhnuté bylinky do pohára s vodou a máte ich po ruke na kuchynskej linke? Je to chyba, pretože stonky byliniek začnú čoskoro vädnúť a zahnívať. Lepšie spravíte, ak ich v mikroténovom vrecku vložíte do chladničky.
Sušené bylinky skladujte v tmavých sklenených dózach, aby neprišli o chuť a arómu.
Ak čerstvé bylinky zmiešate s olejom, skvelo ladia s tepelne upraveným jedlom.
Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.