Dosť bolo žehlenia! Pár trikov, ktoré pomôžu, aby sa šaty nekrčili

Hoci moderné technológie už dnes zvládnu všeličo, jedno stále akosi zostáva. Žehlenie odevov z prírodných materiálov je nutnosťou aj dnes. Ale naozaj?

07.08.2016 16:55
práčka, pranie Foto:
Prepchať práčku odevmi je najlepšia cesta k tomu, aby ste ich vytiahli poriadne pokrčené.
debata

Pravda je, že niektoré kusy vášho šatníka nikdy nebudú vyzerať ako vyžehlené bez toho, aby sa ich dotkla horúca plocha žehličky. Existuje však pár trikov, ktoré dokážu zabrániť krčeniu vecí a tvorbe nepekných záhybov, ktoré vidieť, keď si šaty oblečiete.

Reč v tomto prípade nie je o nekrčivých materiáloch či modeloch pánskych košieľ, ktoré nepotrebujú žehlenie. Ak si vezmete klasickú výbavu rodinného šatníka, stále sa v ňom nájde dostatok odevov, ktoré sa ľahko krčia. Takže, ako tomu zabrániť?

1. Pranie

Je veľmi dôležitou súčasťou procesu, na konci ktorého je nepokrčená látka. Bielizeň na pranie by ste mali dávkovať podľa potrieb práčky, ale tiež podľa etikety na odevoch. Prepchatá práčka zaváňa tý, že z nej vyberiete mokré, ale poriadne pokrčené veci. Lepšie je prať v menších množstvách a nechať odevom voľnosť.

2. Prací prášok a aviváž

Výber správnych prípravkov je tiež veľmi dôležitý. A spolu s ním aj dávkovanie. Nie je dobré zbytočne preťažovať tkaniny nadbytkom pracieho gélu alebo avivážou. Dávkujte ich podľa návodu, ktorý už otestovali v laboratóriách.

3. Sušenie

Práve pri nim dochádza najčastejšie k tomu, že sa na odevoch tvoria záhyby, pásy z preloženia na sušiaku či pokrčené manžety alebo goliere. Ideálny spôsob na sušenie šatstva sú vešiaky, na ktoré jednotlivé odevy zavesíte. Či už ide o košele, šaty, nohavice alebo blúzky a topy. Prirodzená váha zvyškovej vody smeruje nadol a odev tak vyrovnáva. Z vešiaka ho teda zvesíte vyrovnaný. Pri košeliach je však nutné predtým odev dobre „vytriasť“, narovnať a až potom zavesiť.

4. Sušička

Aj v slovenských domácnostiach už pribudli tieto výdobytky techniky. Podľa dobrých rád je vraj účinným nástrojom na boj proti pokrčenému odevu zo sušičky kocka ľadu. Vloží sa priamo do šatstva, ktoré sušíte a princíp je postavený na práci s parou. Ľadová kocka sa roztopí a para z nej funguje ako naparovací mechanizmus v žehličke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #odev #trik #sušenie #žehlenie #pokrčená látka

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...